Gelukkigerwijspad en Lopen Zonder Blaren: samen oplopen
De meeste mensen denken bij een pelgrimstocht aan de Camino naar Santiago, of de Via Francigena naar Rome. Voor pelgrimeren hoef je echter helemaal niet de grens over, het is voor iedereen goed bereikbaar.
Bij de Onze Lieve Vrouwetoren in het centrum van Amersfoort start en eindigt namelijk het Gelukkigerwijspad. Net als Loperswol iets oerhollands, een pad midden in ons land, dat iedereen kan lopen. Een pad ook met een treffende naam, vol beloftes. Een van die beloftes is dat je met onze wol erbij kunt pelgrimeren zonder blaren. Gelukkigerwijspad: lichtvoetig en diepzinnig.
Gelukkigerwijspad: pelgrimeren in eigen land
Het Gelukkigerwijspad is een hedendaagse pelgrimstocht van 125 kilometer door de provincie Utrecht. Volgens ontwikkelaar en initiator Wilco Kruijswijk is “het Gelukkigerwijspad lichtvoetig en diepzinnig, en gaat het over het vinden van je eigen ritme en geluk. Over de wereld ietsjes beter achterlaten dan dat je hem aantreft.”
Het is deze gedeelde ambitie om goed voor elkaar en onze omgeving te zorgen waarin we samen optrekken. Zodat pelgrims en andere wandelaars van de spirituele kanten van het Gelukkigerwijspad kunnen genieten, zonder dat ze gehinderd worden door fysieke ongemakken aan de voeten.
Wat maakt het Gelukkigerwijspad bijzonder?
Het vinden van je eigen ritme en geluk wordt op het Gelukkigerwijspad op een paar manieren heel concreet gemaakt.
Gelukkigerwijspad route is niet gemarkeerd
Hoewel er een gps-track beschikbaar is en een routegids met vijfenvijftig detailkaarten inclusief beschrijving, zijn de zes etappes van het Gelukkigerwijspad bewust niet gemarkeerd. Wilco: “De verdeling in etappes is een handreiking. Als je het echter prettig vindt om de dag wat in te korten, of juist om wat langer te lopen, dan kan dat gewoon. Dus durf te lanterfanten, of neem een stukje de bus als dat zo uitkomt.” Zo word je aangemoedigd om je eigen weg te vinden, al dan niet met hulp van mensen die je onderweg tegen komt. Pelgrims hadden immers destijds ook geen navigatie tot hun beschikking.
Overigens is er ook nog een opmaat naar het Gelukkigerwijspad. Door het lopen van de achttien kilometer van het Geertje Arendspad treed je in de voetsporen van Geertje Arends, die in 1444 vanuit Nijkerk ditzelfde pad liep om in te treden in haar nieuwe huis, het Sint Agnietenklooster in Amersfoort.
Op de Gelukkigerwijspad route kun je vrijwilligerswerk doen
Hoe kun je passender de wereld ietsjes beter achter laten dan door het doen van vrijwilligerswerk. Gelukkigerwijspad maakt dit op een laagdrempelige manier mogelijk. In het Pieters en Blokland Gasthuis in Amersfoort, waar mensen met dementie wonen, kun je bijvoorbeeld helpen met thee inschenken. Of zelfs door er ‘gewoon’ te zijn en een praatje te maken met de bewoners. Ook op zorgboerderij Abrona, net buiten Cothen, kun je je al inzetten door een potje te biljarten met de jongvolwassenen met een (verstandelijke) beperking die er wonen.
Als je van plan bent om langs te gaan bij een van de aangesloten organisaties, neem dan een paar dagen van tevoren contact met hen op, dan weten ze dat je komt.
Gelukkigerwijspad: begin met een Pelgrimspakket
Hierboven noemden we al de routegids van het Gelukkigerwijspad. Deze routegids is onderdeel van het Pelgrimspakket voor op pad. Dit Pelgrimspakket is samengesteld met zorg en aandacht voor de medemens en de natuur. De ansichtkaarten kun je tijdens je tocht versturen naar een dierbare. De geluksmunt, een met de hand gegoten tinnen munt met daarop de spreuk ‘Gedeeld geluk vergroot geluk’, geef je aan iemand die wel wat geluk kan gebruiken, met de opdracht om - als het juiste moment daar is - de munt weer door te geven. En als je onderweg zwerfafval tegenkomt, dan kun je dat oprapen en meenemen tot aan de dichtstbijzijnde afvalbak in het biologisch afbreekbare afvalzakje.
Voor een pelgrim essentieel: voeten zonder blaren
Weinig lichaamsdelen zijn voor een pelgrim of wandelaar zo essentieel als de voeten. Het laatste waar je op zit te wachten als je al lanterfantend je gedachten laat gaan over aan wie je je geluksmunt wilt geven, is een opkomende blaar. Daarom vind je in het pakket nog een biologisch afbreekbaar product: een zakje Loperswol. Pure schapenwol die je op die plek stopt waar je vaak een blaar of knelpunt hebt.
Schapenwol bovendien waar onze schapenboeren, die met liefde en aandacht hun dieren verzorgen (en scheren), een eerlijke prijs voor ontvangen. En schapenwol die met de hand is schoongemaakt en in het zakje is gestopt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, die door onze wol op een waardige manier hun brood verdienen.
Hoe Loperswol werkt tegen blaren
Met een pluk Loperswol maak je een natuurlijk kussentje dat dempt en wrijving voorkomt. Direct op de huid, waar je maar wil, met je sok erover. Die sok houdt de wol ook op zijn plek. Of je nou wandelschoenen draagt of sneakers: Loperswol past in elke sok. Zo houdt de schapenwol je tijdens het hele Gelukkigerwijspad lichtvoetig.
Hoe werkt bestellen?
Wil je goed voorbereid op pad en een Pelgrimspakket inclusief een zakje Loperswol bestellen, dan kan dat op de Gelukkigerwijspad site. Mede namens Wilco wensen wij iedereen die het Gelukkigerwijspad gaat lopen een hele fijne tocht. In je eigen ritme, diepzinnig en lichtvoetig.
Credits foto’s: Wilco Kruijswijk
Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en andere voetproblemen.
Als je meer wilt weten over de prijzen van onze wandelwol producten, lees dan wat Loperswol nou precies kost.
Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen, als je vraag er niet tussen staat, vul dan het contactformulier op die pagina in.