Lopen Zonder Blaren

View Original

Ontstoken nagelriem? Wat is de ultieme verlichting voor je tenen

Nagelriemontsteking is een veelvoorkomend probleem. Het lijkt wel of je je voeten overal aan stoot, maar dat komt doordat je tenen ineens extra gevoelig en pijnlijk zijn, door de nagelriemontsteking. Hierdoor kan zelfs schoenen dragen pijnlijk zijn. En voor wandelaars is dat een extra handicap natuurlijk.

Wat is nagelriemontsteking en hoe kun je het behandelen en voorkomen? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is nagelriemontsteking?

Een ontstoken nagelriem teen is een aandoening waarbij de huid rondom de nagels ontstoken raakt. Dit kan leiden tot roodheid, zwelling, pijn en soms zelfs infectie. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door het binnendringen van bacteriën of vuil in de nagelriem. Dit kan buitengewoon ongemakkelijk zijn, vooral voor lopers die hun voeten voortdurend belasten.

Bij een nagelriem ontsteking kun je een of meer van deze dingen merken aan de huid rond je nagel:

  • De huid is dik en warm

  • De huid is rood, al zie je dat bij een donkere huid minder goed.

  • Het doet pijn als er iets tegen de huid komt of als je die aanraakt.

  • De huid zit heel strak.

  • Soms komt er pus uit de huid of zie je dat er pus onder de huid zit.

  • De huid kan kapot gaan, er kunnen velletjes los zitten en in het ergste geval kan het een chronische ontsteking worden.

Hoe ontstaat de ontsteking?

Een ontstoken nagelriem ontstaat doordat je om wat voor reden dan ook een wondje bij je nagelriem hebt waar vervolgens een bacterie in komt. Daardoor krijg je een infectie. De huid rond de nagelriem wordt dik, zwelt op en doet pijn.

Heb je vaak last van een ontstoken nagelriem? Dan kan dat komen doordat je veel met je voeten in het water bent, aan je nagelriem peutert (velletjes lospeuteren bijvoorbeeld) maar het kan ook ontstaan na een bezoek aan de pedicure of wanneer je zelf je nagels hebt geknipt.

Hoe lang duurt het?

Nagelriemontsteking, of paronychia, kan langzaam ontstaan waarna je er weken lang last van houdt of één of twee dagen duren. en weken aanhouden of plotseling opduiken en slechts één of twee dagen aanhouden. De symptomen van paronychia zijn gemakkelijk te herkennen en kunnen snel behandeld worden, zodat het geen schade aan je huid of nagels brengt.

Wat kun je er tegen doen?

In de meeste gevallen geneest de ontstoken nagelriem vanzelf. Soms na enkele dagen, soms na een week. Belangrijk is om de huid rondom de nagel niet aan te raken en iedere dag een schone handdoek te gebruiken waarmee je je tenen voorzichtig droogdept. Laat de huid en nagels en velletjes met rust.

Als er pus zichtbaar is, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Blijf zelf van eventuele blaasjes af. Ook als de ontsteking chronisch is en niet weggaat of de huid alleen maar roder en dikker wordt, is het verstandig om langs te gaan bij je huisarts. De huisarts kan in ernstige gevallen antibiotica of antischimmelmedicijnen voorschrijven.

Schapenwol bij nagelriem ontsteking

Wil je minder pijn aan je voeten als je met een ontstoken nagelriem loopt? Kies dan voor Loperswol. Dat is onbehandelde schapenwol (loopwol, voetwol, hikerswool) speciaal voor wandelaars, hardlopers en sporters. Belangrijk (!) is dat je de wol NIET op de blote huid legt in dit geval. Een ontstoken nagelriem moet je namelijk zo schoon mogelijk houden en schapenwol is wel schoon, maar niet steriel.

Doe de Loperswol tussen je sok en je schoen. Kies het liefst voor lekker ruime schoenen, zodat er genoeg ruimte is voor je zere tenen. De wol werkt als een soort kussentje en beschermt je pijnlijke tenen als je die per ongeluk zou stoten. Op die manier kun je redelijk pijnvrij lopen als je last hebt van een ontstoken nagelriem.

Lees ook:

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.