Lopen Zonder Blaren

View Original

Pijn in scheenbeen bij lopen

Wandelen is een sport zonder al te veel blessures. Maar helaas kun je ook als wandelaar last krijgen van pijn, bijvoorbeeld in je scheenbenen. Heb je last van je scheenbenen tijdens het wandelen? Dan kun je er het volgende tegen doen.

Pijn scheenbeen in rust

Als je last hebt van pijn in je scheenbeen, zelfs in rust, kan dat komen doordat je te veel hebt gewandeld. Volgens Wandelen.nl ontstaan scheenbeenklachten vaak door overbelasting. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je in een te korte tijd te snel opbouwt in het aantal kilometers of de snelheid waarop je loopt. Bovendien kunnen ook verkeerde schoenen zorgen voor pijn in je scheenbeen en kun je last krijgen van je scheenbenen als je op een andere ondergrond loopt dan je gewend bent.

De pijn ontstaat de eerste uren na een wandeling aan de voorkant van het onderbeen en verdwijnt na een tijdje weer. Grote kans echter dat het bij je volgende wandeling terugkomt als je niet voldoende rust neemt. Je lichaam heeft in dat geval te weinig tijd tussen de wandelingen door om te herstellen, waardoor je klachten erger kunnen worden. 

Zeurende pijn scheenbeen in rust

Zeurende pijn in je scheenbeen voel je na overbelasting ook in rust. Klachten kunnen per persoon verschillen. Zo kun je last hebben van de achterste scheenbeenspier waardoor je pijn voelt aan de binnenzijde van het scheenbeen. Maar je kunt ook last hebben van de voorste scheenbeenspier waarbij je pijn juist aan de buitenzijde van je scheenbeen voelt. In het ergste geval kan er sprake zijn van een stressfractuur van het scheenbeen. Hierbij zijn er door overbelasting scheurtjes in het bot ontstaan. Klachten aan het scheenbeen worden ook wel ‘shin splints’ genoemd. 

Lees ook:

Pijn in scheenbeen bij lopen

Wanneer je scheenbeen pijn doet bij het lopen, of in rust, is het belangrijk om rust te nemen. Zijn je klachten na een week nog hetzelfde? Neem dan contact op met je huisarts of vraag ene verwijzing naar een sport-fysiotherapeut. Denk je dat het om een stressfractuur gaat, dan is het verstandig om meteen contact op te nemen met de huisarts. Verder kan het helpen om je scheenbenen te koelen met ijs na het sporten. Wikkel de ice-pack wel eerst in een doek voordat je die op je huid houdt.

Houd in de tijd dat je niet wandelt je conditie op peil door bijvoorbeeld te zwemmen of door te fietsen.

Oefeningen voor je scheenbeen

Wil je pijn in je scheenbenen voorkomen, doe dan regelmatig spierversterkende- en rekoefeningen voor en na het wandelen. Deze oefeningen kun je het beste op blote voeten doen, zodat je ook de kleinere spiertjes traint.

  • Oefening 1: Ga op de grond zitten met je benen recht vooruit. Span je voeten aan en trek je tenen naar je toe. Probeer met je ene voet de tenen van je andere voet weg te duwen. Probeer dit tien seconden vol te houden en herhaal dit tien keer. 

  • Oefening 2: Loop op je hielen. Wandel met kleine pasjes door de kamer voor vijftien seconden. Herhaal ook deze oefening tien keer. 

  • Oefening 3: Ga met je tenen en voorvoet op de onderste traptrede staan en zak iets met je hakken naar beneden. Duw jezelf vervolgens weer langzaam omhoog tot je op je tenen staat. Herhaal deze oefening tien keer. 

Compressiesokken

Bij scheenbeenklachten kunnen ook compressiesokken helpen. Als je deze sokken draagt wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, zodat er voldoende zuurstof naar je beenspieren gaat. Ook kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd en heb je minder last van vermoeide benen. 

Lees ook: Pijn aan kleine tenen in schoenen

Let er ook op dat je schoenen nog in goede conditie zijn. Ga bij twijfel naar een outdoor winkel en vraag advies. De combinatie van versleten wandelschoenen en wandelen op asfalt kunnen namelijk ook voor pijn in scheenbeen bij lopen zorgen.

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.