Lopen Zonder Blaren

View Original

Wat is de beste rugzak voor de Camino?

Ga je een pelgrimstocht lopen, zoals de Camino Francés of Camino Del Norte naar Santiago de Compostela, of de Via Francigena, of misschien wel de Pelgrimsroute van Amsterdam naar Maastricht?

Dan zijn deze tips voor de perfecte rugzak voor jou. Naast een handige wandelapp is een goede rugzak essentieel voor een fijne tocht. In dit artikel ontdek je de must-have eigenschappen van een rugzak voor jouw pelgrimstocht. Buen Camino!

Inhoudsopgave

  1. Wat is de beste rugzak voor de Camino?

  2. 2.1. Rugzakgrootte

    2.2. Comfort en pasvorm

    2.3. Duurzaamheid

    2.4. Gewicht

    2.5. Kenmerken en zakken

  3. Populaire rugzakmerken voor de Camino

    3.1. Osprey

    3.2. Deuter

    3.3. Gregory

    3.4. Arc'teryx

    3.5. REI Co-op

  4. Onze aanbeveling

  5. Conclusie

1. Inleiding

Een van de belangrijkste uitrustingstukken voor elke pelgrim op de Camino de Santiago of een andere pelgrimsroute, is een goede rugzak. Je rugzak zal je vaste metgezel zijn tijdens de hele reis, dus het is belangrijk dat je de juiste kiest. Maar wat maakt een rugzak de beste keuze voor de Camino? In dit artikel zullen we de belangrijkste factoren bespreken om rekening mee te houden en enkele populaire merken bekijken voordat we onze aanbeveling delen.

Lees ook: Zo voorkom je blaren

2. Wat is de beste rugzak voor de Camino?

Laten we beginnen bij de basis: wat zijn de cruciale kenmerken van een goede pelgrimsrugzak voor de Camino?

2.1. Rugzakgrootte

Een rugzak van 40-50 liter is ideaal. Het is groot genoeg voor je kleding, slaapzak, en persoonlijke verzorgingsspulletjes, maar ook compact genoeg om niet te verzwaren. En ga je wandelstokken meenemen? Dan is het erg fijn als je rugzak de juiste gereedschapslussen heeft om ze eenvoudig te kunnen opbergen. Denk daarnaast aan de vrijheid van bewegen; je wilt immers niet dat je rugzak je tegenhoudt op steile paden of smalle wegen.

2.2. Comfort en pasvorm

Niets is belangrijker dan een rugzak die goed zit. Zorg dat je rugzak verstelbare riemen heeft, goed aansluit op je rug en comfort biedt, met name door middel van gevoerde schouderbanden en een stevige heupgordel. Deze elementen verdelen het gewicht en verminderen de druk op je schouders.

2.3. Duurzaamheid

Je rugzak moet bestand zijn tegen regen, wind en de zon. Kies materialen die bekend staan om hun sterkte en duurzaamheid, en let op kwalitatieve ritsen en gespen die onderweg niet kapotgaan.

2.4. Gewicht

Elke extra gram kan tijdens een lange wandeltocht worden gevoeld. Zoek naar modellen die een goede balans bieden tussen gewicht en functionaliteit, zodat je energie kunt besparen voor de momenten dat je die echt nodig hebt.

2.5. Kenmerken en zakken

Denk na over de zakken en compartimenten die je nodig hebt voor de Camino. Persoonlijke voorkeur speelt een grote rol bij het kiezen van extra’s. Sommige pelgrims zweren bij een ingebouwd waterreservoir, terwijl anderen de voorkeur geven aan externe zakken voor snelle toegang tot snacks, waterflessen of een plukje schapenwol.

3. Populaire rugzakmerken voor de Camino

Nu we de belangrijkste overwegingen hebben besproken, laten we eens kijken naar enkele populaire merken die bekend staan om hun kwaliteit en geschiktheid voor de Camino.

3.1. Osprey

Osprey staat bekend om zijn comfortabele en goed ontworpen rugzakken. Modellen zoals de Osprey Atmos en Osprey Aura worden vaak aanbevolen voor langeafstandswandelingen.

3.2. Deuter

Deuter is een Duits merk dat bekend staat om zijn duurzaamheid. De Deuter Aircontact Lite en Deuter Futura Vario zijn populaire keuzes voor pelgrims.

3.3. Gregory

Gregory biedt een breed scala aan rugzakken met verschillende maten en functies. De Gregory Paragon en Gregory Maven zijn geliefd bij wandelaars.

3.4. Arc'teryx

Arc'teryx staat bekend om zijn hoogwaardige outdooruitrusting. De Arc'teryx Bora AR is een premium optie voor wie bereid is te investeren in kwaliteit.

3.5. REI Co-op

REI Co-op biedt betaalbare en betrouwbare rugzakken. De REI Co-op Flash-rugzakken zijn geliefd bij budgetbewuste pelgrims.

4. Onze aanbeveling

Na zorgvuldig onderzoek en overweging van de bovengenoemde factoren, raden we aan om de Osprey Atmos (voor mannen) of de Osprey Aura (voor vrouwen) te overwegen. Deze rugzakken bieden een uitstekende balans tussen comfort, duurzaamheid en gewicht, waardoor ze ideale metgezellen zijn voor de Camino.

5. Conclusie

Bij het kiezen van de beste rugzak voor de Camino, is het van cruciaal belang om rekening te houden met factoren zoals grootte, comfort, duurzaamheid, gewicht en functies. Verschillende merken bieden hoogwaardige opties, maar na zorgvuldige overweging raden we de Osprey Atmos (voor mannen) en de Osprey Aura (voor vrouwen) aan als uitstekende keuzes voor deze legendarische pelgrimstocht. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je rugzak goed past en comfortabel is voor jouw persoonlijke behoeften, zodat je optimaal kunt genieten van je Camino-ervaring.

Lees ook:

Wat is het ideale gewicht van je Camino rugzak?

Elke rugzak is anders, afhankelijk van het merk en model. Gemiddeld weegt een rugzak van 35 of 45 liter met regenhoes zo’n anderhalve kilo. Kies je voor een model zonder regenhoes, dan scheelt dat al gauw 300 gram, maar bedenk wel dat je dan minder beschermd bent tegen regen.

Het is ook belangrijk hoe het gewicht in de rugzak verdeeld is, en dit hangt ook af van jouw lichaamsbouw. Onze tip: ga naar een buitensportwinkel waar je verschillende modellen kunt passen en test ze uit door er even mee rond te lopen met gewicht erin. Dan weet je sowieso dat je goed zit.

Hoe zwaar mag je rugzak zijn?

Veel mensen denken niet aan het extra gewicht van eten en drinken dat ook mee moet tijdens je Camino-tocht. Reken op minimaal 2 liter water per dag en genoeg snacks voor onderweg. Overweeg een rugzak met een vak voor een waterzak, zodat je makkelijk kunt drinken zonder steeds te stoppen.

Een goede vuistregel voor pelgrimstochten zoals de Camino de Santiago is dat je rugzak niet meer dan 10% van je lichaamsgewicht zou moeten wegen. Als je bijvoorbeeld 70 kg weegt, streef dan naar een rugzakgewicht van ongeveer 7 kg.

Richtlijnen voor een ideale lichtgewicht rugzak:

  1. Minimalisme: Neem alleen het noodzakelijke mee. Vraag jezelf af: heb ik dit onderweg echt nodig? Zo niet, laat het dan thuis.

  2. Kleding: Kies lichte, sneldrogende kleding die geschikt is voor verschillende weersomstandigheden. Overweeg om slechts een paar sets kleding mee te nemen en ze regelmatig te wassen.

  3. Toiletartikelen: Beperk de hoeveelheid toiletartikelen tot de absolute basisbehoeften. Kies voor reisformaat of kleine flesjes om gewicht te besparen.

  4. Slaapuitrusting: Investeer in een lichte slaapzak en mat. Veel herbergen langs de route bieden slaapspullen aan, dus check dit vooraf.

  5. Eten en water: Sjouw niet te veel mee; je kunt vaak onderweg bijvullen en eten.

  6. Overige uitrusting: Kies voor lichte en compacte uitrusting, zoals wandelstokken, een regenjas, een hoofdlamp en EHBO-benodigdheden. Overweeg om samen te werken met medepelgrims om gedeelde uitrusting te verminderen, zoals kaarten en gidsen.

  7. Belangrijk: Het gewicht van je rugzak kan echt een verschil maken in hoe comfortabel je loopt. Een goed geplande, lichtgewicht rugzak verbetert je uithoudingsvermogen en plezier onderweg. Durf tijdens je tocht items die je niet gebruikt achter te laten of uit te wisselen.

Extra tips:

Oefen het wandelen met de rugzak

Ga voor je een Camino gaat lopen al een paar keer oefenen met een vol bepakte rugzak. Oefen op ruig terrein, in de regen, in de felle zon en kijk of je een heel weekend aan kan met je complete bepakking. Na zo’n weekend weet je dan meteen welke spullen je thuis kan laten. Lichtgewicht wandelen met de beste rugzak maakt je pelgrimstocht echt beter.

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.