Lopen Zonder Blaren

View Original

Zo voorkom je blaren

De meeste lange afstandswandelaars hebben er wel eens last van gehad: blaren. Blaren kunnen een ware nachtmerrie zijn voor iedereen die van wandelen houdt.

Maar hoewel het een veel voorkomend probleem is, wordt er relatief weinig onderzoek gedaan naar het ontstaan en voorkomen van blaren.

Maar dit is wat we wel weten. Zo voorkom je blaren.

Inhoudsopgave

  1. Hoe ontstaan blaren?

  2. Waarom heeft niet iedereen last van blaren?

  3. Oplossingen om blaren te voorkomen

  4. Hoe Gebruik je Loperswol?

  5. Mag je blaren doorprikken?

Hoe ontstaan blaren?

Blaren ontstaan door voortdurende wrijving en druk op de huid. Wanneer je huid herhaaldelijk tegen iets wrijft, zoals je schoenen of sokken, kan dit leiden tot irritatie en uiteindelijk tot het ontstaan van een blaar. De bovenste laag van je huid, de opperhuid, raakt los van de onderliggende huidlaag door deze wrijving. Hierdoor ontstaat een met vloeistof gevulde holte die we allemaal kennen als een blaar.

Lees ook:

Waarom heeft niet iedereen last van blaren?

Gek genoeg zijn er mensen die nooit blaren hebben, ook niet als ze de Nijmeegse Vierdaagse lopen of het hele Pieterpad in één keer lopen. En mensen die al last hebben van blaren als ze een korte NS wandeling maken. Als er meer onderzoek gedaan zou worden naar het ontstaan van blaren, zouden we ook weten waar dat verschil ‘m in ligt. 

Wat we gelukkig wel weten is dat blaren voor een deel te voorkomen zijn door veel te trainen. De huid van je voeten wordt dan wat steviger. eventueel kun je voor ene lange wandeling ook je voeten insmeren met kamferspiritus, al moet je dat wel twee weken lang elke dag doen.

Ook goede vocht afdrijvende sokken en goed passende schoenen dragen bij aan het voorkomen van blaren. En ook looptechniek speelt een rol. Wanneer je je voeten goed afrolt, langs de buitenkant van je voet naar je grote teen, en je je richt op de afzet naar achter bijvoorbeeld. 

Maar ook met de juiste sokken, training en een goede looptechniek kun je de pech hebben dat je blaren krijgt. Maar gelukkig zijn er nog een paar trucjes.

Oplossingen om blaren te voorkomen

Draag de juiste schoenen

Het begint allemaal met het dragen van goed passende schoenen. Zorg ervoor dat je schoenen niet te strak of te los zitten, omdat te veel druk of wrijving kan leiden tot blaarvorming. Het is ook essentieel dat je schoenen goed ingelopen zijn voordat je ze voor langere tijd draagt. En het belangrijkste: koop je schoenen bij een speciaalzaak. Laat je goed voorlichten, ook over de maat. Want wandelschoenen zijn bij voorkeur een maat groter dan je gewend bent.

Lees ook: Hoe krijg je wandelschoenen snel droog?

Kies de juiste sokken

Investeer in vochtabsorberende sokken gemaakt van synthetische vezels met (merino)wol. Deze materialen verminderen de wrijving en houden je voeten droog, waardoor de kans op blaren afneemt. Let bij de aanschaf van de sokken wel op of de merionowol diervriendelijk is, want bij merinoschapen komt helaas ook nog veel dierenleed voor.

En ook voor sokken geldt dat het helpt om je te laten voorlichten. Kies misschien voor liners, dat zijn binnensokken. En als je meer dagen loopt is het belangrijk dat je twee paar sokken bij je hebt die je wast en droogt zodat je elke dag schone sokken aan hebt. Want sokken vol zweet kunnen minder absorberen en zorgen daarmee eerder voor blaren.

Smeer met vaseline of anti-wrijvingscrème

Breng een dunne laag vaseline of een speciale anti-wrijvingscrème aan op de plekken waar je de neiging hebt blaren te ontwikkelen. Dit vormt een beschermende laag op je huid en vermindert de wrijving.

Loperswol

Loperswol, ook bekend als antidrukwol, voetwol pelgrimswol of gewoon schapenwol voor voeten, is een hulpmiddel om blaren te voorkomen. Het werk als een soort watten die je tussen je tenen, onder je voetzolen of op andere wrijvingsgevoelige plekken kunt plaatsen.

Maar anders dan watten bevat Loperswol lanoline, of wolvet. Dat is vet dat van nature in schapenwol voorkomt en omdat de loopwol niet wordt gewassen en alleen met de hand wordt schoongemaakt, blijft het wolvet in de de wol. Loperswol vermindert wrijving, absorbeert vocht en helpt zo blaren voorkomen. Lees meer over waarom dit werkt in het artikel: Waarom werkt schapenwol helend voor je huid?

Mag je blaren doorprikken?

Blaren voorkomen is natuurlijk wat je het liefste wil. Maar als je toch een blaar krijgt is het heel goed om die niet zelf door te prikken. Een blaar is eigenlijk een natuurlijke bescherming van je lichaam om de kwetsbare huid onder het oppervlakte te beschermen. Het vocht verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Probeer ermee door te lopen, eventueel met een plukje wol erop.

Kun je toch niet doorlopen? Vraag dan of iemand met verstand van blaren doorprikken je wil helpen om de blaar zo schoon mogelijk door te prikken, te ontsmetten en af te dekken. En bedenk ook dat een onschuldige blaar die je verwaarloost eventueel kan leiden tot een ontsteking, zelfs tot bloedvergiftiging. Dus blijf altijd alert. En onthoud: houd je voeten droog, zo voorkom je blaren.

Lees ook: Blaar doorprikken of niet?

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.