Lopen Zonder Blaren

View Original

Drukpunt voet pijn: wat is de oorzaak en hoe kom je ervan af?

Heb je na een lange dag lopen of staan weleens een felle pijn in je voet gevoeld? Deze pijn komt vaak door druk op bepaalde punten in je voet, ook wel drukpunten genoemd.

Als deze punten te veel belast worden, kan dat behoorlijk pijnlijk zijn. Gelukkig bestaan er manieren om deze pijn te verzachten en te voorkomen dat het terugkomt.

Waar vind je die pijnlijke drukpunten in je voet?

Voelen je voeten pijnlijk aan na een drukke dag? Dan is de kans groot dat dit komt door druk op specifieke plekjes in je voet. Deze gevoelige drukpunten liggen verspreid over je hele voet en zijn extra gevoelig voor belasting door lopen, springen of zelfs alleen staan.

Laten we enkele bekende pijnlijke drukpunten van de voet onder de loep nemen:

Plantaire fascia: Een sterke band onder je voet die van je hiel tot je tenen loopt. Overbelasting hiervan is een veelvoorkomende oorzaak van voetpijn.

Bal van de voet: Het gebied net onder je tenen dat veel gewicht opvangt bij elke stap. Geen wonder dat het soms protesteert.

De hiel: Jouw natuurlijke schokdemper. Ook de beste schokdempers kunnen echter overbelast raken, wat pijnlijk is.

Zijkanten van je voet: Voel je pijn hier? Dat kan komen door te strakke schoenen.

Door te begrijpen hoe drukpunten werken, kunnen we onze voeten beter verzorgen. Want eerlijk is eerlijk, we vragen elke dag heel wat van ze. 

Lees ook: Dit gebeurt er als je elke dag één uur wandelt

Oorzaken van voetpijn bij drukpunten

Heb je je ooit afgevraagd waarom je voeten aan het eind van de dag zo’n zeer doen? Niet zo vreemd, als je bedenkt hoeveel ze elke dag te verduren krijgen. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken van die nare pijn bij de drukpunten op je voeten.

Overbelasting

Komt dit je bekend voor? Na een dagje shoppen voelen je voeten aan alsof ze op springen staan. Dit is typisch een geval van overbelasting. Pijnlijke drukpunten ontstaan vaak door onze voeten meer te belasten dan ze aankunnen.

Verkeerde schoenen

Die trendy sneakers of die killer heels kunnen je outfit compleet maken, maar ze kunnen ook de oorzaak zijn van je voetpijn. Te strak, te hoog of simpelweg niet de juiste pasvorm - verkeerde schoenen kunnen flinke druk op je voeten zetten. Langdurige druk kan zelfs leiden tot misvormingen en beknelde zenuwen.

Tip: Controleer ook je sportschoenen. Hebben ze voldoende demping of gaan ze al járen mee? Afgetrapte schoenen bieden je voeten natuurlijk niet genoeg ondersteuning en kunnen dus zorgen voor pijnlijke drukpunten.

Een kwestie van aanleg

Sommige mensen hebben van nature een voetvorm die extra druk geeft op bepaalde punten, zoals platvoeten of een hoge wreef. Dit kan leiden tot een ongelijke belasting van het lichaam en uiteindelijk tot pijnlijke drukpunten, wat zelfs je manier van lopen kan beïnvloeden.

Lees ook:

Gevolgen van pijnlijke drukpunten aan je voet negeren

Pijn in je voeten negeren kan leiden tot langdurige problemen. Dus als je denkt: “Ach, het trekt wel weg,” denk dan nog eens goed na. Dit kan resulteren in een verergering van de pijn, waardoor je uiteindelijk zelfs moeite kunt krijgen met lopen. Langdurige pijn kan zelfs je looppatroon veranderen, wat weer invloed kan hebben op andere delen van je lichaam, zoals je knieën, heupen en rug.

Oplossingen voor pijn bij drukpunten in je voet

Pijnlijke drukpunten onder of op je voeten zijn supervervelend. Maar goed nieuws: er zijn tal van manieren om deze pijn te verminderen. Hier een paar tips om je voeten weer vrolijk te krijgen.

Schoenen die je voeten blij maken

Allereerst, schoenen. Goede schoenen zijn ontzettend belangrijk. Ze moeten lekker zitten, de juiste steun geven en passen bij wat je doet. Voel je dat je voeten net dat extra zetje nodig hebben? Overweeg dan inlegzooltjes. Ze kunnen een wereld van verschil maken voor pijnlijke drukpunten door precies de juiste ondersteuning en een beetje correctie te bieden.

Lees ook:

Wissel ook regelmatig van schoenen. Het is goed voor je voeten om ze niet elke dag dezelfde druk te laten weerstaan.

Rusten 

Je voeten hebben ook af en toe een pauze nodig. Dus na een lange dag, gun ze wat rust. En weet je wat ook helpt? Een beetje oefenen. Gewoon wat rek- en strekoefeningen voor je voeten. Rol bijvoorbeeld je voet eens over een tennisbal of stretch je tenen zachtjes terug. Het klinkt misschien simpel, maar het kan echt helpen.

Lees ook: Waarom wandelaars rekoefeningen moeten doen.

Andere tips tegen voetpijn en drukpunten

Heb je al gedacht aan koude of warme kompressen, of misschien een warm voetbad? Ook een pluk schapenwol kan helend werken. Deze zelfzorgmaatregelen kunnen net dat beetje extra verlichting tegen pijnlijke drukpunten bieden.

Fysiotherapeut

Blijven de pijnlijke drukpunten aanhouden? Schakel dan hulp in. Een fysiotherapeut kan je pijnlijke drukpunten bekijken en je specifieke oefeningen geven die de pijn verminderen én ook voorkomen dat het terugkomt.

Luister naar je voeten, ze dragen je door het leven. Met een beetje extra zorg en aandacht houd je die lastige pijn bij drukpunten onder controle.

Drukpunten in je voet: hoe kunnen ze helpen tegen pijn? 

Wist je dat de drukpunten onder je voeten niet alleen pijn kunnen veroorzaken, maar ook kunnen helpen tegen pijn? Het principe is vrij eenvoudig: bepaalde plekken onder je voet zijn als knopjes die, als je erop drukt, ergens anders in je lijf iets goeds kunnen doen. Deze drukpunten kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn verminderen, je slaap verbeteren of rugpijn verlichten.

Het gaat om het uitoefenen van druk op de reflexzones in je voet: stevig indrukken, masseren en bewerken met je knokkels. Dit zet zenuwen in je voeten aan het werk die signalen sturen naar verschillende delen van je lichaam. Dit stimuleert de bloedcirculatie in je huid en spieren, verbetert de zuurstofvoorziening en de opname van voedingsstoffen, en bevordert ook de afvoer van afvalstoffen.

Waar vind je deze voet drukpunten? 

Aan je tenen: Elk van je tenen is verbonden met een specifiek deel van je hoofd of nek. Heb je hoofdpijn? Probeer dan zachtjes de basis van je grote teen te masseren.

Op de bal van je voet: Dit deel staat in verbinding met je hart en borst. Voel je je opgejaagd of gestrest? Masseren van dit gebied kan helpen.

In het midden van je voet: Dit gebied correspondeert met je maag en lever. Een zachte druk hier kan comfort bieden als je buikklachten hebt of na een zware maaltijd.

Je hiel: Dit deel van je voet is gekoppeld aan je onderste rug. Heb je last van rugpijn? Besteed dan extra aandacht aan je hiel.

Door deze voet drukpunten aandacht te geven, kun je op een natuurlijke wijze bijdragen aan je welzijn. Geef het eens een kans – je voeten (en misschien wel je hele lichaam) zullen je dankbaar zijn.

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.