Airborne Wandeltocht, grootste eendaagse herdenkingswandeltocht ter wereld

Lopers tijdens de Airborne Wandeltocht
 
 

Op zaterdag 7 september 2024 kun je meedoen aan de grootste eendaagse wandeltocht ter wereld: de Airborne Wandeltocht. Een bijzondere wandeling langs historische plekken en door een prachtig stukje van Nederland. 

Deze wandeltocht is een eerbetoon aan de 1.750 Engelse en Poolse helden die hun leven gaven voor onze vrijheid en nu rusten in Oosterbeek. Elk jaar komen er meer dan 30.000 wandelaars uit wel 20 verschillende landen samen om deze moed te herdenken.

 
 

Doe mee met de 77e Airborne Wandeltocht 2024

De Airborne Wandeltocht is niet zo maar een wandeltocht. De wandeling en alles er omheen staat in het teken van het herdenken van de vrijheidsstrijders die bij operatie Market Garden in 1944 het leven lieten. Velen van hen liggen begraven op de begraafplaats in Oosterbeek. Ook dit jaar zullen er veteranen aanwezig zijn bij dit grootse wandelevenement. Er is een defilé voor de oud-verzetsstrijders, die op hun hoge leeftijd genieten van de duizenden wandelaars. Wie dat heeft gezien, vergeet dat nooit meer.

De opbrengst van de wandeltocht ging voorheen naar invalide veteranen en nabestaanden van gesneuvelde soldaten. Tegenwoordig ondersteunt de tocht verschillende doelen die passen bij haar missie van herdenking en eerbetoon.

10, 15, 25 en 40 km

Er zijn vier afstanden die wandelaars kunnen lopen: 10, 15, 25 en 40 kilometer (40 km alleen voor individuele lopers). Het beginpunt is sportpark Hartenstein, nabij het Airborne Museum. Meer informatie over de precieze route staat hier. Daar kun je ook de routebeschrijvingen downloaden.

Hoe laat begint de Airborne Wandeltocht 2024?

  • 10 km tussen 09.30 uur en 13.30 uur

  • 15 km tussen 09.30 uur en 13.30 uur

  • 25 km tussen 09.30 uur en 13.30 uur

  • 40 km tussen 07.30 uur en 10.00 uur

Voor alle routes van de Airborne Wandeltocht 2024 geldt dat je uiterlijk kan finishen tot 18:00 uur.

Hoe kom je er?

De gemeente Oosterbeek verwacht zaterdag 7 september 2024 vanwege de Airborne wandeltocht  tienduizenden bezoekers. Oosterbeek is die dag daarom grotendeels autovrij. De organisatie roept alle wandelaars en bezoekers elk jaar op om met de trein te komen (of met de fiets of lopend). Vanaf station Oosterbeek is het ongeveer 10 minuten lopen naar de start.

Lopen zonder blaren

De duizenden wandelaars van de Airborne Wandeltocht zijn zeker goed getraind. Maar ook als je traint voor een lange afstandswandeling kun je last krijgen van blaren. Wat is een blaar eigenlijk? Een blaar ontstaat meestal door druk en wrijving, zoals wrijving tussen de huid van je voet en je sok en schoen. Ook sokken kunnen blaren veroorzaken, bijvoorbeeld als er randjes aan de binnenkant zitten. Wanneer de huid de druk of wrijving niet goed aan kan, zal het lichaam vocht onder de huid laten ophopen om het weefsel onder de opperhuid te beschermen. En dat mooie mechanisme van het lichaam (!) is een blaar.

 
 
 

Heb je eenmaal een blaar, dan zul je moeten wachten tot die vanzelf geneest, maar een flinke wandeltocht zet natuurlijk extra druk op de blaar. Dat is niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk, want een open blaar kan zorgen voor infectie. Probeer de blaar als het kan intact te laten, omdat een gesloten blaar het wondbed beter beschermt.

 
 
 

Ook bij de Airborne Wandeltocht zijn blarenposten, dus ga daar zeker langs als je last hebt van een blaar. En wil je blaren en pijn aan je voeten voorkomen? Kies dan voor onbehandelde schapenwol (loopwol, voetwol, hikerswool) speciaal voor wandelaars, hardlopers en sporters. De wol stop je IN je sok op de plek waar je een blaar verwacht of waar het pijn kan doen.

 
 
 

De lanoline (wolvet) in de wol wordt opgenomen door de huid en de vezels van de schapenwol zorgen ervoor dat er minder wrijving is. Ook houdt de wol je voeten droog en koel. Je kunt het ook tussen je tenen stoppen als natuurlijke teenspreider. En goed nieuws: het weegt bijna niks.

 
 
 

Airborne museum

Geen tijd om mee te lopen met de Airborne Wandeltocht? Ga dan een keer naar het museum. Het Airbornemuseum bevindt zich in de prachtig gerestaureerde villa Hartenstein. Dit was het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen in september ‘44.

Je beleeft hier de wereldberoemde Slag om Arnhem op een interactieve, levensechte manier. Je kunt de ervaringen van sommige landgenoten of geallieerden volgen via hun spullen en hun verhaal. Ook ontdek je hoe het na de Tweede Wereldoorlog met deze mensen is afgelopen.

 

Loperswol is supervette schapenwol tegen blaren en ander voetongemak.

Vorige
Vorige

Vierdaagse programma 2024: dít kun je verwachten

Volgende
Volgende

De betoverende Biesbosch: de 5 mooiste wandelingen in Noord-Brabant