Gore-Tex wandelschoenen versus normale wandelschoenen: de verschillen

Groep wandelaars met o.a. Gore-Tex wandelschoenen en normale wandelschoenen
 
 

Gore-Tex is één van de bekendste materialen die gebruikt worden in wandelschoenen. Dit materiaal is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf W.L. Gore & Associates, opgericht door Bill Gore zo'n 60 jaar geleden. Het bedrijf is sindsdien enorm gegroeid.

Maar wat onderscheidt Gore-Tex wandelschoenen nu precies van normale wandelschoenen? En wanneer is het ideaal om voor Gore-Tex te kiezen, en wanneer juist niet? Dit blog geeft je alle antwoorden.

 
 

Gore-Tex wandelschoenen: wat maakt ze zo speciaal? 

Gore-Tex wandelschoenen zijn speciaal omdat ze je voeten droog houden als het regent, maar ook niet te warm worden als je veel beweegt. Dit zijn de voordelen van Gore-Tex wandelschoenen:

  • Ze houden water tegen: ideaal voor regenachtige dagen of wanneer je door plassen loopt. Het Gore-Tex materiaal voorkomt dat water je schoenen binnendringt. Zo blijven je sokken en voeten droog.

  • Ze laten je voeten ademen: Als je loopt, worden je voeten warm en gaan ze zweten. Deze schoenen zorgen ervoor dat het zweet kan ontsnappen, waardoor je voeten niet klam en nat worden van binnen. Lees hier hoe je blaren kunt voorkomen tijdens het wandelen.

  • Ze gaan lang mee: Deze schoenen zijn sterk en kunnen tegen een stootje. Je kunt er dus veel en lang mee wandelen, zonder dat ze snel kapotgaan.

  • Ze zijn comfortabel: Omdat ze het water buiten houden en je voeten laten ademen, zitten ze lekker. Óók als je lange tochten maakt

 
 
 
Vergelijkende afbeelding die het verschil tussen Gore-Tex wandelschoenen en normale wandelschoenen illustreert.
 

Zijn Gore-Tex wandelschoenen beter dan normale wandelschoenen? 

Als je buiten wandelt met gewone schoenen, kan het gebeuren dat ze vol zand en blaadjes zitten, vooral als je door een bos loopt. En wat als je in een modderplas stapt of het begint te regenen? Je schoenen worden nat, en dat is niet fijn, want natte voeten kunnen koud worden en blaren veroorzaken. Lees hier welke blaren je niet mag doorprikken.

Met Gore-Tex schoenen heb je die problemen alvast niet. Ze hebben immers een speciaal laagje dat water tegenhoudt, zodat je voeten droog blijven, zélfs als het regent. Dit laagje laat ook zweet ontsnappen, dus je voeten blijven droog en comfortabel. Óók als je het warm krijgt.

Het grote voordeel van Gore-Tex schoenen is dat ze je voeten droog houden in nat weer en comfortabel als het warm is. Daardoor is wandelen veel prettiger, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over natte of koude voeten.

 
Gore-Tex wandelschoenen in een bosachtige omgeving, perfect bij nat weer.
 

Wanneer kies je voor normale wandelschoenen in plaats van Gore-Tex?

Zeg je snel "Welja, doe maar" als de schoenverkoper vraagt of je nieuwe wandelschoenen waterdicht moeten zijn? Het lijkt een makkelijke keuze: natuurlijk wil je droge voeten houden. En Gore-Tex, bekend om zijn waterdichte en ademende eigenschappen, lijkt de perfecte oplossing. Maar zijn er momenten waarop je beter voor gewone wandelschoenen kunt kiezen?

Jazeker. Er zijn momenten waarop normale wandelschoenen een betere keuze kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld in warme, droge gebieden loopt, zijn lichtere en meer ademende wandelschoenen vaak comfortabeler.

Niet-waterdichte schoenen, zoals wandelsandalen, zijn ook ideaal voor wandelingen op warme dagen of voor eendaagse tochten (bijvoorbeeld de Airborne Wandeltocht) bij mooi weer. Ze laten je voeten meer ademen, wat betekent dat je minder last hebt van zweetvoeten en blaren. Lees hier wat beter werkt dan een blarenpleister.

 
Normale wandelschoenen op een droog pad, ideaal voor warme temperaturen.
 

Bovendien zijn normale wandelschoenen vaak lichter en drogen ze sneller als ze toch nat worden. Gore-Tex wandelschoenen hebben over het algemeen een langere tijd nodig om weer op te drogen. Op een meerdaagse trektocht zoals de Via Francigena kan dat erg vervelend zijn.

Welke merk verkoopt de beste Gore-Tex wandelschoenen? 

Het waterproof materiaal vind je terug in vele wandelschoenen bij verschillende merken. Een paar bekende merken die dit materiaal veel gebruiken zijn Salomon, Adidas, ASICS, HOKA, en Brooks. Adidas heeft zelfs een speciale outdoorcollectie genaamd Terrex die bestaat uit schoenen, kleren en spullen die allemaal waterdicht zijn.

Maar let op: zelfs met deze technologie kan water soms toch een weg vinden naar binnen, vooral als je door héél veel water loopt. Ontdek hier hoe je je wandelschoenen snel kunt drogen.

Als je Gore-Tex schoenen draagt, doe je dat omdat ze goed zijn in het tegenhouden van regen. Dit heeft ook een keerzijde. Als er eenmaal water in je schoenen komt, zoals bij het lopen door grote plassen, kan het water er moeilijk weer uit. Dit gaat schuren en daardoor ontstaan blaren. 

 
 
 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Blaren bedwingen met schapenwol: hoe werkt dit?

Volgende
Volgende

De zeven mooiste etappes van het Pieterpad - in Noord-Nederland