Dit kun je doen tegen hielspoor
Hielspoor, een veelvoorkomende aandoening die veel mensen treft, kan behoorlijk vervelend en pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de pijn te verminderen en het herstel te versnellen.
In deze blog delen we enkele effectieve tips om hielspoor te bestrijden en je weer comfortabel te laten lopen.
Hielspoor? Maak je spieren sterker
Bij hielspoor of andere hielspoorklachten is de aanhechting van je voetzoolpees ontstoken of zelfs verkalkt. Deze pees loopt van je voorvoet naar je hiel en kan geïrriteerd raken door overbelasting, zoals intensief hardlopen op harde ondergronden of langdurig wandelen zonder training. Een belangrijke stap in het herstelproces is het versterken van je spieren, zodat ze beter bestand zijn tegen belasting.
Pijn aan de hiel wordt meestal veroorzaakt door een irritatie van de pezen tussen de hiel en de bal van de voet. We noemen dit fasciitis plantaris. Dit is meestal een gevolg van overbelasting (overgewicht, hardlopen, wandelen, lang rechtstaan…).
Pijn aan de hiel wordt vaak ‘hielspoor’ genoemd. Een hielspoor is echter een veelvoorkomende verkalking van het peesblad ten gevolge van een langdurige overbelasting. Je hebt er niet altijd last van.
Andere oorzaken zijn schade aan het vetkussen van de hiel, reuma, inklemming van een zenuw, slijmbeursontsteking, problemen met de achillespees, knellende schoenen en een breuk (bijvoorbeeld stressfractuur) van het hielbot.
Een zeldzame keer kan hielpijn veroorzaakt worden door een cyste, botontsteking, botkanker, artrose of osteoporose.
Tip
Ga op een stoel zitten met blote voeten op een uitgerolde handdoek. Probeer met je tenen de handdoek naar je toe te trekken. Je kunt de oefening uitdagender maken door een boek op het uiteinde van de handdoek te plaatsen. Strek je spieren door de tenen van één voet vast te pakken en rustig naar je toe te rekken.
Gebruik inlegzooltjes
Als je voeten een afwijkende stand hebben of als je looppatroon niet optimaal is, vergroot dit de kans op overbelasting en hielspoor. Ongeveer zestig procent van de bevolking heeft last van overpronatie, waarbij de voet tijdens het lopen naar binnen kantelt en het gewicht op de binnenkant van de voet komt. Dit kan leiden tot overmatige druk op de peesplaat en uiteindelijk tot hielspoor.
Tip
Laat je voeten en looppatroon controleren door een podoloog. Op maat gemaakte inlegzooltjes kunnen deze afwijking corrigeren en de kans op verkeerde belasting van je voetspieren verminderen. Als eerste stap kun je experimenteren met speciale hielspoor-inlegzooltjes in een vaste schoenmaat. Daarnaast zijn gelzooltjes die alleen je hiel ondersteunen ook een optie.
Gebruik hielspoorsokken
Hoewel hielspoor pijnlijk is, is het meestal niet schadelijk. In de meeste gevallen verdwijnt de pijn binnen één tot vier maanden vanzelf. In de tussentijd kunnen speciale hielspoorsokken echter helpen om de pijn te verminderen.
Tip
Hielspoorsokken reiken tot net onder je knie en hebben een band met een gespje die van je tenen naar je scheenbeen loopt. Door dit vast te zetten, rek je je tenen naar je toe, wat de voetzoolpees soepeler maakt en de pijn vermindert.
Maak strandwandelingen
Wandelen op blote voeten in het zand, bijvoorbeeld in de Schoorlse Duinen of de Amsterdamse Waterleidingduinen, kan de druk over je hele voet verdelen en alle voetspieren trainen. Dit bevordert de bloedsomloop en maakt je voetzoolpees soepeler. Bovendien vermindert de geringe druk op je hiel de pijn.
Tip
Begin niet meteen met een lange wandeling; vijftien minuten strandwandelen is al voldoende. Als je liever niet op blote voeten loopt, kun je onzichtbare schoenen overwegen, handig voor wandelingen in het bos. Na de wandeling kun je je spieren koelen door een coolpack gedurende tien minuten op de pijnlijke plek te leggen. En raadpleeg altijd een arts als je langdurig pijn hebt of je zorgen maakt over hielspoor.
Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.
Als je meer wilt weten over de prijzen van onze producten, lees dan wat Loperswol nou precies kost.
Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen, mocht je vraag er niet tussen staan, vul dan het contactformulier op die pagina in.