Wrat of likdoorn: wat is het verschil?

 
 

Samenvatting

  • Wratten en likdoorns zijn veel voorkomende voetproblemen, met verschillende oorzaken en behandelingen.

  • Wratten worden veroorzaakt door een virus en kunnen pijnlijk zijn, vooral op de voetzool.

  • Likdoorns ontstaan door druk of wrijving, meestal op de tenen of voetzolen en kunnen ook pijn veroorzaken.

  • Loperswol verlicht pijn en voorkomt likdoorns.

 
 

Wratten en likdoorns zijn kleine huid ongemakken die behoorlijk vervelend kunnen zijn. Ondanks hun gelijkenis in uiterlijk en locatie op de huid zijn wratten en likdoorns twee verschillende aandoeningen. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen een wrat en een likdoorn. Ook geven we je handvatten om een likdoorn te voorkomen met Loperswol. 

Wat zijn wratten?

Wratten zijn kleine gezwellen op de huid die worden veroorzaakt door een virus. Dit virus dringt de buitenste laag van de huid binnen via kleine wondjes, zoals snijwonden of krassen. Het gevolg is een ongecontroleerde groei van huidcellen, een wrat.

Verschillende typen wratten

Gewone wratten hebben vaak een ruw oppervlak en zitten meestal op de handen, vingers en knieën. Voet wratten bevinden zich op de voetzolen en kunnen pijnlijk zijn door de druk tijdens het lopen. Hoewel wratten vaak vanzelf verdwijnen, kan behandeling nodig zijn via bevriezing (cryotherapie), medicatie of zelfs chirurgische verwijdering.

Wat zijn likdoorns?

Een likdoorn, ook bekend als eeltknobbel of eksteroog, is een klein, hard stukje eelt op de huid, meestal op plekken die regelmatig worden blootgesteld aan wrijving of druk. Ze ontstaan vaak op de voetzolen of tussen de tenen en kunnen pijn veroorzaken bij het lopen.

Verschillende soorten likdoorns

Harde likdoorns zijn compact en komen vaak voor op plaatsen met weinig vet, zoals de buitenkant van de tenen. Zachte likdoorns ontstaan vaak tussen de tenen door vochtigheid.

Behandeling bij wrat of likdoorn

Hoewel wratten vaak vanzelf verdwijnen, kan behandeling nodig zijn via bevriezing (cryotherapie), medicatie of zelfs chirurgische verwijdering. Likdoorns kunnen worden behandeld door het verminderen van druk, het gebruik van likdoornpleisters of het verwijderen van overtollig eelt door een professional. Door een pluk Loperswol te gebruiken verlicht je de pijn.

Dit kun je zelf doen tegen likdoorns

Likdoorns kunnen worden behandeld door het gebruik van likdoornpleisters of het verwijderen van overtollig eelt met een voetvijl. Draag goed passende schoenen. Daarnaast is het belangrijk om de druk waardoor de likdoorn veroorzaakt wordt weg te nemen. Dit doe je door op die plek een pluk Loperswol te stoppen, direct op de huid. De Loperswol werkt dan als een schokdemper.

 

Hoe gebruik je Loperswol bij een likdoorn?

Zorg ervoor dat je voeten schoon en droog zijn voordat je Loperswol aanbrengt. Trek de wol uit het zakje en stop het op de plek waar je een likdoorn wilt voorkomen. Direct op de blote huid, met je sok erover. Loperswol is schapenwol boordevol lanoline, wolvet, een natuurlijk middel tegen blaren en andere voetproblemen. Ideaal voor het verlichten van pijn aan kleine tenen en het voorkomen van wrijving. Vervang de Loperswol daarom als die niet meer zacht en vettig is.

Likdoorn verwijderen

Het zelf verwijderen van een likdoorn kan, maar doe dit voorzichtig om verdere schade of infecties te voorkomen. Verzacht de verdikte huid met een warm voetenbad en vijl daarna voorzichtig de eeltplek met een voetvijl of puimsteen. Als de likdoorn diep zit of de pijn aanhoudt, is het beter om een pedicure of specialist te raadplegen. 

Loperswol werkt als een natuurlijk kussentje dat de druk op likdoorns verlicht en wrijving voorkomt, wat helpt om de pijn te verlichten. Door de zachte wol op de pijnlijke plek te plaatsen, wordt de druk verminderd en ontstaat er minder wrijving, wat helpt om verdere irritatie of pijn te voorkomen. 

Wrat of likdoorn kind

Wratten en likdoorns kunnen ook bij kinderen voorkomen. Ook bij kinderen worden wratten veroorzaakt door een virus en verschijnen ze als ruwe bultjes, vaak op de voetzolen, terwijl likdoorns ook bij kinderen ontstaan door druk of wrijving, meestal door slecht passende schoenen.

Beide kunnen pijn veroorzaken, maar likdoorns kunnen verlicht worden met goede schoenen en schapenwol, terwijl wratten vaak medische behandeling vereisen. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam een arts of pedicure te raadplegen.

Eeltpit wrat of likdoorn

Tot slot, hoewel de termen eeltplit wrat en likdoorn vaak door elkaar gebruikt worden, zijn het drie verschillende voetproblemen met verschillende oorzaken en kenmerken.

Eeltpitten ontstaan door verdikking van de huid door druk of wrijving, meestal op de voetzool en zijn vaak pijnloos. Wratten kunnen op verschillende plekken op de voet verschijnen en worden vaak gekarakteriseerd door een ruwe, bobbelige textuur. Een likdoorn is een harde, kegelvormige verdikking van eelt die vooral voorkomt op plekken waar veel druk en wrijving ontstaat, zoals tussen de tenen of op de bovenkant van de tenen. Terwijl eeltpitten meestal geen acute pijn veroorzaken, kunnen wratten en likdoorns wel pijnlijk zijn, vooral bij druk. 

Veelgestelde vragen over wrat of likdoorn, wat is het verschil

Heb je vragen over een wrat of likdoorn en wil je meer weten over het verschil tussen de twee? Lees dan de veelgestelde vragen voor meer informatie en tips over hoe je deze voetproblemen kunt behandelen.

  • Een likdoorn verdwijnt meestal niet vanzelf, maar met de juiste zorg kan de pijn wel verminderen. Het is belangrijk om de druk op de likdoorn te verlichten door bijvoorbeeld zachte, goed passende schoenen te dragen en de voet goed te verzorgen. 

    Loperswol kan hierbij helpen, omdat de zachte wol de druk op de likdoorn vermindert en wrijving voorkomt. Hierdoor kun je zonder ongemak lopen en wordt verdere irritatie van de likdoorn voorkomen

  • Een pedicure kan een wrat verwijderen, maar meestal gebeurt dit niet in één sessie. De pedicure zal de wrat voorzichtig behandelen door deze weg te vijlen of door gebruik te maken van salicylzuur, dat helpt om de wrat geleidelijk te verwijderen. 

    Het is belangrijk om te weten dat een pedicure geen medische ingrepen, zoals het snijden of bevriezen van wratten, mag uitvoeren.

  • Een wrat onder je voet met eelt is niet hetzelfde als een likdoorn, hoewel ze vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. Een wrat ontstaat door een virus en komt vaak voor op drukpunten van de voet, zoals de voetzool. Het heeft een ruwe, korrelige uitstraling en kan pijnlijk zijn, vooral bij druk. 

    Een likdoorn is een verdikking van de huid die ontstaat door constante wrijving of druk, vaak veroorzaakt door slechte schoenen. Het heeft een harde kern die in de huid dringt, wat kan leiden tot scherpe pijn. Hoewel ze op elkaar kunnen lijken, is de oorzaak verschillend en vereisen ze verschillende behandelingen.

  • Het is mogelijk om zelf een likdoorn te verwijderen, maar het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om infecties of verergering van de pijn te voorkomen. Je kunt beginnen met een warm voetenbad om de huid te verzachten. Daarna kun je de verdikte huid voorzichtig vijlen met een voetvijl of puimsteen. 

    Als de likdoorn pijnlijk blijft, terugkomt of diep zit, is het verstandig om een pedicure of huisarts te raadplegen voor professionele behandeling. Gebruik ook preventieve maatregelen, zoals het gebruik van Loperswol om druk en wrijving te verminderen.

  • Het zwarte puntje in een likdoorn is vaak een eeltachtige kern, die druk kan uitoefenen op de zenuwen in de huid en zo de pijn verergert. Het komt vaak voor op plekken waar veel wrijving is, zoals de voetzool, bovenop de tenen of tussen de tenen.

  • Er zijn verschillende soorten wratten: gewone wratten (ruw en bloemkoolachtig), platte wratten (kleiner en glad), voetwratten (op de voetzolen, vaak pijnlijk met zwarte puntjes) en genitale wratten (veroorzaakt door HPV). Voor een juiste diagnose en behandeling is het raadzaam een arts of dermatoloog te raadplegen.

  • Je kunt wratten herkennen aan een verharde, ruwe huid die vaak wat uitsteekt. Ze kunnen in verschillende vormen komen, zoals kleine bobbeltjes of bloemkoolachtige structuren. Bij voetwratten kunnen er zwarte puntjes zichtbaar zijn, wat bloedvaatjes zijn die zijn verstopt. 

  • Het is niet aan te raden om een wrat er zelf af te trekken. Dit kan leiden tot infecties, bloedingen of het verspreiden van het virus naar andere delen van je huid. Het is beter om een arts of dermatoloog te raadplegen voor een veilige behandeling, zoals cryotherapie (bevriezen), een medicinale zalf of andere medische ingrepen om de wrat effectief te verwijderen.

Vorige
Vorige

Wat te doen bij hielspoor

Volgende
Volgende

Eksteroog verwijderen