Nijmeegse Vierdaagse vlag: hét symbool van de Vierdaagse
Samenvatting
De Vierdaagse vlag is groen met oranje en is hét symbool van dit wandelevenement van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN).
De vlag staat symbool voor de internationale saamhorigheid van het wandelevenement. Tijdens de vlaggenparade, de start van het evenement, verenigen wandelaars uit alle landen zich.
Tijdens de Vierdaagse worden er dagelijks verschillende kleuren gedragen. De traditionele gladiolen zijn oranjerood van kleur.
Loperswol helpt wandelaars tijdens de Vierdaagse blaren te voorkomen.
Wist je dat wandelaars uit maar liefst 70 verschillende landen deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse? Elk van hen loopt trots onder de vlag van hun eigen land. Samen vormen al deze mensen één grote groep onder de iconische groen-oranje vlag van de wandelbond KWbN. Benieuwd naar alles wat je moet weten over deze bijzondere vlag? Lees dan snel verder.
Wat is de Vierdaagse vlag?
Een groene vlag met daarop een oranje kruis, dát is de officiële Vierdaagse vlag. Deze speciale vlag is meer dan alleen een leuk hebbeding; het is een symbool van eenheid en trots dat verbonden is met het wandelevenement. Een herkenningsteken van een van de grootste wandelevenementen wereldwijd, waaraan jaarlijks meer dan 45.000 mensen deelnemen. De kenmerkende kleuren van de vlag zijn verbonden met de organisatie achter de Vierdaagse, de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN).
Tijdens het wandelevenement is de Vierdaagse vlag overal zichtbaar – langs de routes, in de stad en zelfs op boten. Ook dragen veel deelnemers een vlaggetje in of op hun rugzak.
Waar koop je de Vierdaagse vlag?
Je kunt de officiële Vierdaagse vlag kopen bij de merchandise stands tijdens het evenement of via diverse webshops. Ze bieden verschillende formaten en stijlen aan. Je kunt zelfs je eigen tekst op de vlag laten bedrukken.
Wandel je onder de Vierdaagse vlag? Loop blarenvrij met Loperswol
Wie onder de iconische groen-oranje Vierdaagse vlag van de KWbN loopt, wil natuurlijk blarenvrij de finish halen. Stop daarom preventief een pluk Loperswol op de plek waar je een blaar verwacht. Direct op de huid, met je sok erover. Die houdt de schapenwol ook op z’n plek.
Loperswol vormt een zachte beschermlaag tussen je huid en je sok, die wrijving en druk vermindert, en transpiratievocht opneemt zodat je voeten droog blijven. Omdat Loperswol met de hand wordt schoongemaakt, zit het boordevol lanoline, wolvet. Daardoor blijft je huid gehydrateerd en soepel, wat blaren helpt voorkomen. Ook als je tientallen kilometers voor de boeg hebt tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.
Vlaggenparade Nijmeegse Vierdaagse 2025
De Vierdaagse begint elk jaar op de derde dinsdag van juli. Maar in de dagen daarvoor is het al feest in de stad. De Vierdaagsefeesten gaan op zaterdag al van start. Op zondag, wanneer de eerste wandelaars zich aanmelden op de Wedren, wordt de Vierdaagse officieel geopend.
Dit gebeurt met een vlaggenparade, de traditionele openingsact van de Vierdaagse. Zo’n 1500 wandelaars, nationale en internationale militairen en groepen, trekken dan in een feestelijke parade dwars door de stad. Het ziet er heel kleurrijk uit en laat meteen zien hoe internationaal de Vierdaagse is. De parade start rond 15.45 uur vanaf de Kanaalstraat/Rivierenstraat en komt rond 17.10 uur aan op de Wedren.
Daar vindt vervolgens de ceremoniële opening van de Vierdaagse plaats: alle vlaggen hijsen, het Vierdaagse-lied zingen en tijd voor feest!
Doe mee met de vlaggenparade van de Nijmeegse Vierdaagse 2025
Wil je samen met andere Vierdaagse deelnemers meelopen in de vlaggenparade, bijvoorbeeld met de Vierdaagse vlag? Meld je dan aan via de website van de Vierdaagse.
Programma vlaggenparade 15 juli 2025
14:45 uur: vlaggendragers verzamelen.
15:15 uur: iedereen opstellen op de startlocatie.
15:45 uur: de parade begint.
16:30 uur: de eerste groep komt aan op Prins Bernhardstraat/Wedren.
17:10 uur: iedereen is er, de openingsceremonie start.
17:45 uur: de ceremonie is klaar, het feest begint.
Vertrekpunt: Kanaalstraat/Rivierenstraat.
Route: De parade trekt feestelijk en muzikaal door de binnenstad van Nijmegen.
Belangrijke zaken vlaggenparade Nijmeegse Vierdaagse
De vlag die je meedraagt, krijg je van de organisatie en zet je neer bij de Wedren als je aankomt. Als je een vlag draagt, krijg je daarnaast nog een korte uitleg over hoe je dat het beste kunt doen. Op de startplek van de vlaggenparade zijn toiletten beschikbaar.
Hoe je de Vierdaagse vlag kunt ophangen
Als je de Nijmeegse Vierdaagse vlag ophangt, laat je zien dat je de wandelaars en het evenement steunt, zelfs als je niet meeloopt met de Vierdaagse. Heb je een Vierdaagse vlag en wil je 'm leuk ophangen? Dit zijn onze ideeën:
Hang de Vierdaagse vlag in je woonkamer aan de muur als een soort kunstwerk.
Laat de buurt zien dat je een echte Vierdaagse-fan bent door de Vierdaagse vlag aan je gevel te hangen, zeker als de Vierdaagse dichterbij komt.
Als je een boot hebt, is het een goed idee om je vlag daarop te hijsen. Zo kan iedereen op het water zien dat je de Vierdaagse-lopers support.
Een klein raampje thuis? Gebruik de Vierdaagse vlag als origineel gordijn.
Hang de vlag aan je balkon tijdens de Vierdaagseweek, zodat voorbijgangers ‘m goed kunnen zien.
Heb je een vlaggenmast of een hoge paal in je tuin? Dat is een ideale plek voor je Vierdaagse vlag.
Je kunt de Vierdaagse vlag ook gebruiken als spandoek om de wandelaars aan te moedigen.
Belang van de Vierdaagse vlag voor Nijmegen
Die Vierdaagse vlag is een icoon voor Nijmegen geworden. Als die vlaggen tevoorschijn komen, dan weet je: het is bijna tijd voor de Vierdaagse. Overal hangen ze: in winkels, cafés en natuurlijk bij de mensen thuis.
Het brengt iedereen in een opperbeste stemming en versterkt het gevoel van gemeenschap onder alle Nijmegenaren. Bijkomend voordeel: die goede sfeer zorgt er bovendien voor dat vele deelnemers de eindstreep halen.
Klaar voor de Vierdaagse? Vergeet je vlag én je voeten niet
Of je nu voor het eerst meeloopt of al jaren onder de groen-oranje Vierdaagse vlag wandelt: goed voorbereid op pad gaan maakt het verschil. Die vlag mag dan trots wapperen, maar het zijn je voeten die kilometer na kilometer het echte werk doen. Bestel daarom Loperswol om blaren te voorkomen. Bekijk hier de prijzen van onze producten. Heb je nog een vraag, neem dan contact op of vind alle antwoorden op veelgestelde vragen.
Veelgestelde vragen over de Nijmeegse Vierdaagse vlag
Heb je vragen over de Vierdaagse vlag? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit onderwerp.
-
De ontwerper van de officiële Vierdaagse vlag van Nijmegen is niet bekend. De vlag, met een groene achtergrond en een oranje kruis, is afgeleid van de kleuren van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO), de organisatie achter de Vierdaagse sinds 1909. Hoewel de exacte oorsprong onbekend is, is de vlag inmiddels een herkenbaar symbool van het evenement.
-
Een Vierdaagse vlag kun je eenvoudig online kopen bij diverse webshops, zoals Vlaggenclub, Bos Vlaggen, Faber Vlaggen en I Love Nijmegen. Deze winkels bieden de vlag in verschillende formaten en materialen, vaak met snelle levering. Tijdens de Vierdaagse zelf zijn er ook meerdere standjes in Nijmegen waar je vlaggen en andere souvenirs kunt kopen, vooral in de buurt van de start- en finishlocaties.
-
De kleuren van Nijmegen zijn rood en zwart, afkomstig uit het stadswapen. Deze kleuren zie je terug in de stadsvlag en andere officiële uitingen. De Vierdaagse vlag is, zoals eerder benoemd, groen met oranje en is gebaseerd op de kleuren van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO), de organisator van het evenement.
-
De kleuren per dag tijdens de Vierdaagse zijn als volgt: dinsdag is blauw (Dag van Elst), woensdag is roze (Roze Woensdag, Dag van Wijchen), donderdag is groen (Dag van Groesbeek) en vrijdag is oranje (Dag van Cuijk en de intocht). Deze kleuren geven elke dag een eigen sfeer en herkenbaarheid. Veel lopers en supporters kleden zich in deze kleuren om mee te doen aan de traditie.
-
De traditionele gladiool die tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wordt uitgedeeld, is vaak oranjerood van kleur. Deze kleurkeuze sluit aan bij de feestelijke sfeer van de intocht op de Via Gladiola en symboliseert overwinning, kracht en doorzettingsvermogen. Hoewel gladiolen in diverse kleuren beschikbaar zijn, is de oranjerode variant het meest kenmerkend voor dit evenement.