Wandelen in de regen: tips voor wandelen met slecht weer

Vrouw wandelend in de regen met rode regenjas
 
 

Je wilde vandaag gaan wandelen, maar de regen dacht daar anders over. In plaats van de loopband te pakken of je wandeling over te slaan, kun je een paar aanpassingen doen en toch lekker aan de wandel.

In dit artikel delen wij een paar tips om buiten te wandelen, zélfs als het slecht weer is.

 
 

Wandelen in de regen: paraplu, regenjas of poncho?

Misschien denk je meteen aan een paraplu als het begint te regenen. Dat is prima voor een korte wandeling om de hoek of als je snel van je auto naar de deur moet rennen. Maar bij stevige wind of tijdens een lange wandeling is een paraplu niet zo handig. De wind kan je paraplu uit je handen rukken of omklappen. Een regenjas of poncho is dan een veel betere keuze.

Vrouw met omgeklapte paraplu wandelend in de regen

Regenjas tijdens wandelen in de regen

Regenjassen zijn er in verschillende diktes, afhankelijk van de temperatuur. Ze houden je droog en comfortabel tijdens het wandelen. Kies een ademende regenjas, zodat je niet oververhit raakt. Een capuchon is ook handig om je hoofd droog te houden zonder een pet te hoeven dragen. Heb je het warm? Dan kun je de capuchon makkelijk afdoen. Een lichtgewicht regenjas is ideaal voor warmer weer, maar kan in de winter over andere lagen gedragen worden.

Poncho tijdens wandelen in de regen

Als het droog is wanneer je vertrekt, maar je wilt iets bij je hebben voor het geval het gaat regenen, dan is een wegwerpponcho een goede optie. Ze zijn goedkoop en beschermen je tegen onverwachte regenbuien. Klein nadeel: de meeste poncho's zijn niet ademend, dus je krijgt het wel warm. 

Wandelen in de regen: draag laagjes

Laagjes dragen is vaak beter dan één dikke regenkledinglaag. Met laagjes kun je makkelijk iets aan- of uittrekken als het weer verandert.

  1. Basislaag: Deze laag zorgt ervoor dat je huid droog blijft. Denk aan thermoshirts die vocht afvoeren.

  2. Middenlaag: Deze laag houdt je warm. Merinowol of fleece zijn hiervoor heel geschikt, vooral als het koud is.

  3. Buitenste laag: Dit is je regenjas en waterdichte broek. Deze laag houdt je droog tijdens een lange regenbui.

Als je zonder laagjes op pad gaat en het ineens kouder wordt, krijg je het snel koud. Met laagjes kun je makkelijk iets extra’s aantrekken als dat nodig is.

 
 
 

Vergeet je voeten niet

Wat voor kleding geldt, geldt natuurlijk ook voor de schoenen die je draagt. Wandelen met natte sokken zorgt dat je blaren krijgt, dus voorkom doorweekte voeten. Lees hier hoe je natte wandelschoenen snel droog krijgt. Gelukkig zijn er ook speciale waterdichte wandel- en hardloopschoenen. Deze schoenen houden je voeten droog, zelfs als het met bakken uit de lucht komt. Kies schoenen die water afstoten en een goede grip hebben, zodat je niet uitglijdt op gladde straten.

 
 
 

Daarnaast zijn waterdichte sokken en gaiters handig. Gaiters zijn een soort hoezen die voorkomen dat er water van je broek in je schoenen loopt. Dit is vooral handig als je door hoge plassen of nat gras moet wandelen. 

Naast goede schoenen en sokken kun je ook schapenwol gebruiken om je voeten te beschermen tijdens regenachtige wandelingen. Loperswol is gemaakt van schapenwol en bevat lanoline, een natuurlijk vet dat waterafstotende eigenschappen heeft.

Wandelen in de regen: kies een goede route 

Buienradar bij de hand of niet: het weer in ons kikkerlandje is vrij onvoorspelbaar. Een goede route kiezen kan het verschil maken tussen een fijne wandeling en afzien. Vermijd daarom bepaalde routes als het nat of regenachtig is:

Drukke straten: Veel verkeer betekent veel opspattend water. Stel je voor dat je wandelt en een auto rijdt door een grote plas water. Dan word je nat. Vermijd drukke hoofdwegen en kies voor rustige straatjes of parken.

Ongeschikte paden: Zelfs met de beste wandelschoenen kunnen modderige paden onbegonnen werk worden. Denk aan bospaadjes die na regen veranderen in modderpoelen. Je wilt niet uitglijden en in de modder vallen. Kies voor verharde paden of goed onderhouden routes.

Schoenen bedekt met modder tijdens wandelen in de regen

Hoge punten: Die prachtige wandelroute door de Schoorlse Duinen met geweldig uitzicht is minder indrukwekkend als je omringd bent door wolken. Beter om de heuvels te vermijden als het slecht weer is.

Wees flexibel in je wandelplannen

Misschien had je een lange wandeling of een pittige route met veel heuvels gepland. Als het regent, is het slim om flexibel te zijn en je plannen aan te passen. Je hoeft jezelf niet door de stromende regen te dwingen.

In plaats van die lange, zware wandeling, kun je beter kiezen voor een kortere, minder intensieve route. Dit verkleint de kans op blessures en zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft voor de volgende keer. Beter een korte, gezellige wandeling dan helemaal niks.

 
 
 

Wandelen in de regen: extra veiligheidstips

Regen, kou en wind – als je vaak wandelt, weet je dat je in Nederland alles kunt tegenkomen. Maar betekent dit dat we niet meer kunnen wandelen als het regent? Zeker niet! Wandelen in een flinke plensbui kan juist heerlijk zijn. Het is wel belangrijk dat je goed voorbereid en vooral veilig op pad gaat:

  • Goed zichtbare kleding: Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent, vooral als het donker en regenachtig is. Draag een felgekleurde jas of een reflecterend hesje. Zo zien fietsers en automobilisten je beter en ben je veiliger onderweg. Je kunt ook kiezen voor accessoires met reflecterende strips, zoals handschoenen of een muts.

  • Wandelstokken: Wandelstokken helpen je om beter in balans te blijven op natte en glibberige paden. Ze zijn vooral handig in bossen of op ongelijke ondergrond. Hiermee voorkom je dat je uitglijdt en valt. Daarnaast geven wandelstokken extra steun tijdens het klimmen en dalen, wat je wandeling een stuk comfortabeler maakt.

  • Rugzakhoes: Neem je een rugzak mee? Zorg dan dat je spullen droog blijven met een regenhoes. Zo blijft je lunch, je extra kleren en andere belangrijke dingen droog. Je kunt de regenhoes makkelijk over je rugzak trekken als het begint te regenen. Voor extra bescherming kun je je kleren ook nog eens in een aparte zak doen.

Een extra tip voor regenachtige wandelingen in Nederland is het gebruik van Loperswol. Deze wol is gemaakt van schapenwol en bevat lanoline, een natuurlijke stof die waterafstotend is. Het helpt je voeten droog te houden en voorkomt blaren door een zachte, beschermende laag te vormen. Bekijk hier of Loperswol iets voor jou is.

Man wandelt in de regen op pad ergens in Nederland

Verander je mindset

Je hebt eindelijk tijd om die lang uitgestelde wandeling te maken, je opent je gordijnen en ziet dat de regendruppels met bakken uit de hemel vallen. Het regent dat het giet. Toch hoeft een regenbui jou er niet van te weerhouden om eropuit te gaan. Sterker nog, wandelen in de regen heeft daadwerkelijk voordelen:

Regen kan rustgevend zijn: Regen kan heel rustgevend zijn. Het geluid van de regen die zachtjes tikt op je paraplu of regenkleding kan een kalmerend effect hebben. En doordat er minder mensen buiten zijn, kun je echt genieten van de stilte en de natuur om je heen. Het is meer een soort psychologisch effect dat ontstaat.

Sporten in de regen kan je stofwisseling verbeteren: Wist je dat sporten in de regen goed is voor je stofwisseling en energie? Uit onderzoek blijkt dat je meer vet en calorieën verbrandt als je in de regen sport. Dat is een extra reden om eropuit te gaan, zélfs als het regent. Ontdek hier hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het wandelen. Weet je waar je in ieder geval niet beter van wordt? Thuisblijven en je wandeling omruilen voor een Netflix-marathon. ;) 

Goede gewoonten ontwikkelen: Door niet toe te geven aan de regen, ontwikkel je sterke en gezonde gewoonten. Je leert om door te zetten en je niet te laten tegenhouden door een beetje slecht weer. Dit helpt je om je doelen te bereiken, of dat nu fitter worden is of gewoon meer van de natuur genieten. Ontdek hier waarom wandelen zo gezond is.

Meer voldoening: Na een wandeling in de regen is het nog fijner om thuis te komen. Denk aan een warme douche en een kopje thee of chocolademelk. Dat is de perfecte manier om weer op te warmen en te genieten van je doorzettingsvermogen. Je hebt niet alleen jezelf, maar ook de regen overwonnen. 

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

De mooiste etappes van het Pieterpad: Zuid-Limburg

Volgende
Volgende

Wat kost Loperswol nou precies?