Zo loop je de Nijmeegse Vierdaagse zonder blaren

 
 

De Nijmeegse Vierdaagse is de tocht der tochten. Beroemd, berucht en onvergetelijk.

Elk jaar halen tienduizenden wandelaars de finish. Maar velen halen het ook niet. En vooral de tweede dag is berucht.

Wij legen het uit: zo loop je de vierdaagse zonder blaren.  

 
 
  1. Kies de juiste schoenen

Hoe verleidelijk het ook kan zijn, bestel je schoenen niet online. Ga naar een gespecialiseerde winkel waar iemand met verstand van zaken je kan helpen en neem vooral de tijd om te passen, stukjes te lopen en te kijken. In veel outdoor-winkels mag je de gekochte schoenen mee naar huis nemen om er thuis een tijdje op te lopen. Als ze dan toch niet goed zitten, mag je ze terug brengen. Zoek online ook naar informatie over de juiste schoenen voor jouw voet. Een bergtocht maken of een camino lopen vraagt om een andere schoen dan om schoenen waarop je de Nijmeegse Vierdaagse loopt. En onthoud dat geen enkele voet dezelfde is. Wat de beste schoen is voor de een, kan een ramp zijn voor de ander.

2. Loop je schoenen in

Geen enkele loper van de Nijmeegse vierdaagse zal een maand voor de start nieuwe schoenen kopen. Maar toch zeggen we het nog maar even: loop je schoenen in. Liefst zo lang mogelijk van tevoren. Schrijf je in voor een paar oefenwedstrijden en draag je schoenen ook als je de hond gaat uitlaten. En belangrijk: de Vierdaagse is een traject met heuvels en veel asfalt, dus loop je schoenen ook in op asfalt en op hellingen. Door veel kilometers te lopen hard je je voeten af. En hoe beter je voeten zijn afgehard, hoe minder kans op blaren. Onervaren lopers krijgen eerder blaren dan mensen die al heel lang lopen!

3. Houd je voeten droog

Dit is misschien wel de belangrijkste tip om blaren te voorkomen. Dat geldt voor de Vierdaagse van Nijmegen, maar ook als je gaat hiken of de camino gaat lopen. Zweet en natte sokken maken de huid van je voeten week en daardoor krijg je sneller blaren. Let daarom niet alleen op de aanschaf van je schoenen, maar ook op de aanschaf van je sokken. Kies naadloze sokken met hiel- en teenbescherming. Gebruik sokken van wol of een combinatie met wol en gebruik eventueel liters, dunne sokjes die je onder je wollen sokken draagt. Wissel desnoods halverwege de dag van sokken of liners. Veel lopers kiezen voor sokken van merinoswol. Die is inderdaad fantastisch als je gaat lopen, maar de productie van merinowol is heel pijnlijk voor de schapen. Voor dierenliefhebbers kan een het een overweging zijn om om die reden merinowol over te slaan.

 
 

4. Draag sandalen tijdens de Nijmeegse vierdaagse

Je zult niet de eerste zijn die de Nijmeegse 4daagse in de stromende regen uitloopt. En in de regen is het eigenlijk onmogelijk om droge voeten te houden. Er zijn mensen die in dat geval hun schoenen en sokken verruilen voor sandalen met een gesloten neus. Maar dat werkt uiteraard alleen als je ook die goed hebt ingelopen. Geen sandalen? Loop dan door tot het droog wordt en verwissel dan gelijk je sokken. Leg flink wat plukken loperswol op de zool van je schoen of op de plekken waar je schoen nat is.

 
 

5. Drink voldoende tijdens de vierdaagse

Behalve regen, kun je tijdens de vierdaagse van Nijmegen ook overvallen worden door de hitte. En  hoe warmer het is, hoe groter de kans op blaren. Drink voldoende water. Dat klinkt als een open deur, maar echt, water is je vriend als je blaren wil voorkomen. Is de weersverwachting zo dat je alle dagen in de hitte loopt, gebruik dan een waterzak zodat je de hele tijd kunt drinken zonder je fles uit je rugzak te hoeven halen. Hoe beter je gehydrateerd bent, hoe minder kans op blaren.Een heel goede manier om je voeten droog te houden is door een plukje Loperswol® in je sokken te stoppen. Het natuurlijke vet in de schapenwol brengt een beschermende laag aan tussen je huid en de sok, waardoor je geen natte sokken krijgt en je voeten droog blijven.

6. Vraag hulp bij een blarenpost

Tijdens de Vierdaagse van Nijmegen vind je overal posten langs de weg waar vrijwilligers zich over je blaren buigen. Bedenk dat dat mensen zijn die dat soms al jaren lang doen. Ze weten dus echt wat ze doen. Vraag om hulp, ook als je nog geen blaar hebt, maar een pijnlijk plekje ontdekt. Voorkomen is beter dan, juist. En neem voor de zekerheid altijd een plukje Loperswol® mee, zodat je bij het eerste zere plekje gelijk wat wol erop kan leggen. Het neemt de wrijving weg, houdt de huid droog en voorkomt echt blaren.

7. Verzorg je voeten

Verzorg je voeten goed. Begin daar liefst een maand vantevoren al mee door je voeten in te sprayen met kampferspiritus. Heel belangrijk: gebruik in de dagen vlak voor en tijdens het lopen geen zeep, want zeep maakt de huid week. Geef je voeten elke avond een massage, houd je nagels goed kort of ga een paar weken voor de tocht naar de pedicure om je nagels goed te laten knippen of dun vijlen. Hoe beter de conditie van je voeten, hoe minder kans op blaren.

8. Let op je wandeltechniek bij de vierdaagse

De manier waarop je je voeten neerzet bepaalt voor een groot gedeelte of je blaren krijgt. Verdiep je daarom in wandeltechnieken. Bekijk YOuTube-filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je je voet afrol en hoe je lichaam houdt. Met kleine stapjes kom je verder dan met grote. Je voet afrollen via de buitenkant van de voet naar je grote teen is iets dat je heel goed kan leren door met je blote voeten over zand te lopen. Als je in nat zand loopt, kun je ook nog je voetafdruk bestuderen en zien of er verschil is tussen bepaalde passen. Houd je bovenlichaam goed recht, gebruik de zwaai vakje armen en let op de buiging van je knieën. Bedenk ook dat veel vierdaagse-lopers alleen trainen, maar tijdens de toch vaak met anderen praten. Tijdens het praten draai je vaak je hoofd naar de ander, waardoor ook de stand van je bovenlichaam verandert. Zelfs zulke kleine veranderingen kunnen invloed hebben op of je blaren krijgt of niet.

 
 

9. Overleef dag 2 van de 4daagse

Het is algemeen bekend dat de tweede dag van de daagse de meeste uitvallers kent. De eerste dag loop je ‘op karakter’, maar tijdens de tweede dag begint vermoeidheid een rol te spelen. Goed ingelopen schoenen, de juiste wandeltechniek en alle vele kilometers waarbij je voeten hebt kunnen trainen gaan je nu helpen. Als je lang en goed traint, zijn al die kleine spiertjes in je voet in staat om je de tocht der tochten uit te laten lopen. Alles wat je erin hebt gestopt, krijg je nu terug. Maar let sowieso op aan het begin van dag twee. Het feit dat je de eerste dag hebt overleefd, betekent niet dat je de tweede ook fluitend uitloopt. Vergeet je ook vandaag n iet in te smeren met zonnebrand, ook als de zon niet zo fel is. En ook vandaag is een plukje loperswol je vriend. In principe kun je daar twee dagen mee lopen, maar in dit geval zou het toch beter zijn om elke dag met een verse pluk loperswol te beginnen. Als je dat doet, huppel je straks de via gladiola Nijmegen over, zwaaiend met de 4 daagse vlag.

Tip: vergeet niet lang vantevoren je overnachtingen in Nijmegen te regelen.

10. Accepteer je blaren

Je kunt er alles aan doen om blaren te voorkomen, maar sommige mensen krijgen nu eenmaal eerder blaren dan anderen. Dat heeft weinig met leeftijd te maken, maar met pech. Krijg je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch blaren, bedenk dan dat ook dat niet het einde van de vierdaagse is. Laat ze onderweg verzorgen, breng ruim loperswol aan en hou ze aan het eind van de dag goed in de gaten. Open blaren kunnen namelijk wel gevaarlijk zijn omdat ze voor infectie kunnen zorgen. Maar met een goede blaasverzorging en een plukje wol loop je (haha) een stuk minder risico. En dans je straks de polonaise op de Vierdaagsfeesten. Veel plezier met de 4 daagse Nijmegen 2024!

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Wat wandelaars van hardlopers kunnen leren

Volgende
Volgende

Wat te doen tegen blaren op voeten?