Wat wandelaars van hardlopers kunnen leren

 

Trainen voor een wandeltocht: pelgrims, lange afstandslopers en vierdaagselopers weten wat dat is, maar dit is wat wandelaars van hardlopers kunnen leren.

Een goede wandeltraining verkleint de kans op blessures en bouwt je conditie op, net zoals (halve-)marathonlopers dat doen.

Goede schoenen is misschien wel het belangrijkste, zowel voor hardlopers als voor wandelaars, maar daarnaast draait alles om trainen.

 
 
tips hardlopers voor wandelaars
 

Goede wandeltraining

Maar wat is een goede wandeltraining? Het is niet alleen maar kilometers maken. Al je spieren en pezen moeten getraind worden. Daarom begin je een wandeltraining altijd met een warming-up en eindig je 'm met een cooling-down. Ook oefen je je looptechniek en je balans.

Eigenlijk verschilt een wandeltraining niet veel van een hardlooptraining. Je bouwt je uithoudingsvermogen op, maakt je spieren sterker, onder andere door krachttraining en je stretcht. Tot zo ver is er tussen wandelaars en lopers niet veel verschil.

Trainingsschema van hardlopers

Net als hardlopers werken wandelaars met een trainingsschema. Daardoor kun je over een lange periode je afstanden uitbreiden en bouw je ook rustdagen in zodat je lichaam, kan herstellen. En dat herstel, daar zijn hardlopers zich vaak iets meer van bewust dan wandelaars. Maar bedenk dat je lichaam soms echt een dagje rust heeft.

Fartlek voor wandelaars

Wat wandelaars nog van hardlopers kunnen leren is wat lopers fartlek' noemen. Fartlek is Zweeds voor 'snelheidsspel' (oftewel 'vaartspel'), en dat is precies wat het is. In tegenstelling tot tempowerk en interval is fartlek ongestructureerd. Je wisselt je snelheid voortdurend van gematigd naar snel naar rustig, wat je maar wilt.

Het doel van fartlek is dat je als loper je snelheid aanpast aan je hoeveelheid energie op dat moment, zodat je langer kan blijven hardlopen, of in dit geval wandelen. Tijdens een fartlek-training mag je wanneer je maar wilt van snelheid wisselen. Doe dat dus ook tijdens je wandeltraining. Hou verschillende tempo's aan en let erop dat je je pas soms wat inhoudt. Je zult zien dat het prettiger loopt, dat je beter naar je lichaam leert luisteren en dat het het wandelen ook wat avontuurlijker maakt.

Zeker bij lange afstanden neigen sommige wandelaars naar een heel vast tempo. Dat ritme is fijn tijdens een lange tocht zoals de vierdaagse of een pelgrimage, maar tijdens je training mag je daar zeker van afwijken. Ook dat kunnen wandelaars van hardlopers leren.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Waarom wandelaars rekoefeningen moeten doen

Volgende
Volgende

Zo loop je de Nijmeegse Vierdaagse zonder blaren