De zeven mooiste etappes van het Pieterpad - in Noord-Nederland

wandelen pieterpad in noord-nederland loperswol wandelwol
 
 

Het Pieterpad, je hebt er vast wel eens van gehoord. Deze lange en bekende wandelroute strekt zich uit van Pieterburen in Noord-Groningen tot aan de Pietersberg in Zuid-Limburg, een afstand van maar liefst 498 kilometer. Dit is dus geen klein stukje en zeker niet iets wat je in één dag kunt voltooien. Daarom is het een goed idee om het op te delen in etappes. 

Maar welke etappes zijn nu de mooiste van het Pieterpad? Vandaag nemen we je mee op een reis langs de vijf mooiste etappes van Noord-Nederland.

 
 

Het Pieterpad en het Noord-Groningse landschap

Mooiste etappe 1: van Pieterburen naar Winsum | 9 kilometer

  • Start in Pieterburen: Je begint je Pieterpadtocht in Pieterburen, een charmant dorpje helemaal bovenin Nederland. Misschien ken je het wel van de zeehondenopvang. Dit is niet zomaar een attractie, het zeehondencentrum speelt een belangrijke rol in de zorg voor zieke en gewonde zeehonden. Een bezoekje waard om meer te leren over deze dieren.

  • De Groningse kwelders: Je wandelt door de mooie Groningse kwelders, uitgestrekte natte gebieden die gevormd zijn door zout zeewater. Deze gebieden zijn belangrijk voor veel vogelsoorten en werken als natuurlijke filters voor het zeewater. Geniet van het uitzicht over de polder en spot verschillende vogels in hun natuurlijke omgeving.

  • Aankomst in Winsum: Je eindigt in Winsum, een van de mooiste dorpen van Nederland. Winsum staat bekend om zijn pittoreske bruggen en waterwegen. Wandel langs de grachten en bewonder de historische gebouwen. Een perfecte plek om even uit te rusten en van de omgeving te genieten.

Mooiste etappe 2: van Winsum naar Groningen | 20 kilometer

  • De sfeervolle dorpen Garnwerd en Onderdendam: Vanuit Winsum leidt de route je langs de dorpen Garnwerd en Onderdendam. Garnwerd is beroemd om zijn schilderachtige straatjes en de historische molen aan het Reitdiep. Onderdendam valt op door zijn mooie bruggen en waterwegen. Beide dorpen hebben veel cultuur en geschiedenis te bieden.

  • Doorkruis het Hoge Land: Terwijl je dichter bij Groningen komt, wandel je door het Hoge Land. Dit gebied staat bekend om zijn weidse uitzichten en karakteristieke boerderijen. Je loopt door uitgestrekte akkers en langs grote boerderijen die typisch zijn voor deze streek. Het open landschap geeft je een gevoel van rust en ruimte.

  • Aankomst in Groningen: De etappe van het Pieterpad eindigt in Groningen. Hier vind je een sterk contrast met de rustige dorpen die je net hebt doorkruist. Groningen bruist van de culturele activiteiten, goede restaurants en winkels. Bezoek bijvoorbeeld de Martinitoren en het Groninger Museum. Het is een perfecte plek om deze etappe van het Pieterpad af te sluiten.  

 
 
 

Mooiste etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren | 23 kilometer

  • Door het Noordlaarderbos: Tijdens deze etappe van het Pieterpad wandel je door het prachtige Noordlaarderbos. Dit bos is ideaal voor natuurliefhebbers. Je loopt door een mix van loof- en naaldbomen en komt langs open plekken waar je even kunt stoppen om van de omgeving te genieten. Je volgt oude karrensporen en komt langs grafheuvels die al 2500 jaar oud zijn. 

    Onderweg kun je bijzondere planten en dieren tegenkomen. In het voorjaar bloeien er zeldzame orchideeën en in de herfst zie je veel verschillende paddenstoelen. Met een beetje geluk zie je misschien zelfs een ree of een eekhoorn.

  • Langs historische bezienswaardigheden: Een van de hoogtepunten van deze etappe is het Ballooërveld, een gebied met een rijke historie die teruggaat tot de prehistorie. Hier vind je wederom sporen van oude karrensporen en zelfs hunebedden. Het veld staat ook bekend om zijn heidevelden, die vooral in de late zomer een prachtige paarse gloed vertonen.

  • Aankomst in Zuidlaren: Deze etappe van het Pieterpad in Noord-Nederland eindigt in Zuidlaren, een gastvrij dorp bekend om zijn levendige markt en gemoedelijke sfeer. Zuidlaren is een perfecte plek om de wandeling af te sluiten met een bezoek aan een van de vele cafés of restaurants. Elk jaar wordt hier de beroemde Zuidlaardermarkt gehouden, de grootste en oudste paardenmarkt van Europa.

Mooiste etappe 4: van Zuidlaren naar Rolde | 17 kilometer

  • Loop door het Drentsche Aa-gebied: Tijdens deze etappe verken je het prachtige Drentsche Aa-gebied, dat bekend staat om zijn goed bewaarde landschap met beekjes en esdorpen. Dit gebied is uitgeroepen tot een van de mooiste landschappen van Nederland. Geniet van de rust en de mooie uitzichten terwijl je langs kromme slootjes en door uitgestrekte bossen wandelt. Dit gebied is een favoriet onder natuurliefhebbers en fotografen.

  • Bewonder de hunebedden en prehistorische grafheuvels: Onderweg kom je langs indrukwekkende hunebedden en grafheuvels, die duizenden jaren oud zijn. Deze prehistorische monumenten geven je een fascinerend kijkje in het verleden van Nederland en laten zien hoe mensen hier vroeger woonden en werkten. Het is bijzonder om deze oude structuren van dichtbij te zien en te bedenken hoelang ze er al staan.

  • Aankomst in Rolde: De etappe eindigt in het historische dorp Rolde, bekend om zijn twee grote hunebedden net buiten het dorp. Rolde was vroeger het bestuurlijk centrum van Drenthe en heeft een rijke geschiedenis. Neem de tijd om de lokale cultuur te ervaren en de historische charme van dit Drentse dorp te ontdekken. Bezoek de oude kerk en wandel door de gezellige straatjes om de sfeer van vroeger te proeven.

Mooiste etappe 5: van Rolde naar Schoonloo | 18 kilometer

  • Doorkruis het Balloërveld: Tijdens deze etappe van het Pieterpad wandel je door het prachtige Balloërveld, een groot heidegebied met veel historie en natuur. In augustus kleurt de heide fel paars, wat zorgt voor een spectaculair uitzicht. Onderweg kom je weer langs oude hunebedden en grafheuvels. Ze vertellen het verhaal van de mensen die hier duizenden jaren geleden leefden.

  • Langs het Andersche Diep: Verderop volg je het pad langs het Andersche Diep, een kronkelend beekje in Drenthe. Dit rustige waterloopje is de thuisbasis van veel vogels en dieren. Houd je ogen open voor ijsvogels! Het pad langs het beekje biedt prachtige uitzichten en een serene omgeving, perfect om even op adem te komen en van de natuur te genieten.

  • Aankomst in Schoonloo: Je eindigt deze etappe in Schoonloo, een klein en gezellig dorp omringd door bossen. Deze bossen zijn een prachtig voorbeeld van goed natuurbeheer. In Schoonloo kun je heerlijk bijkomen in een van de lokale restaurants of cafés. De vriendelijke dorpsbewoners en de rustige straten maken het een ideale plek om even te ontspannen na je wandeling.

Mooiste etappe 6: van Ommen naar Hellendoorn | 20 kilometer

  • Ontdek het mooie Vechtdal: Tijdens deze etappe van het Pieterpad verken je het Vechtdal, een levendig rivierlandschap met veel verschillende planten en dieren. Dit gebied heeft een lange geschiedenis van landbouw en natuurbeheer. De route langs de Vecht laat zien hoe mensen de rivier beheren en hoe dit het landschap beïnvloedt. Het is een geweldige plek om te zien hoe landbouw, natuurbeheer en recreatie samenkomen.

  • Kijk je ogen uit bij oude boerderijen en molens: Langs deze etappe van het Pieterpad kom je tal van historische boerderijen en molens tegen, elk met een eigen verhaal over de regionale architectuur en economie. Deze bouwwerken laten zien hoe traditionele bouwtechnieken en het gebruik van natuurlijke materialen zich door de jaren heen hebben ontwikkeld.

  • Aankomst in Hellendoorn: Hellendoorn vormt het eindpunt van deze wandeling. Dit levendige dorp biedt een perfecte plek om te ontspannen in een van de vele cafés en restaurants. Voor de avonturiers is er ook de mogelijkheid om het lokale avonturenpark te bezoeken. Hellendoorn is een mooie afsluiting van een prachtige etappe.

Mooiste etappe 7: van Hellendoorn naar Holten | 16 kilometer

  • Geniet van prachtige bossen en heidevelden: Deze etappe van het Pieterpad voert je door mooie bossen en uitgestrekte heidevelden. Je ziet hier veel verschillende planten en dieren die typisch zijn voor deze regio. In de bossen groeien eiken, beuken en dennenbomen. Op de heidevelden bloeien in de zomer paarse struikheide en witte dopheide. Je kunt hier ook dieren spotten zoals reeën, hazen en vossen. Ook zijn er veel verschillende vogels, zoals spechten en buizerds.

  • Ervaar de rust en stilte: Op deze etappe kom je helemaal tot rust. De wandelpaden zijn goed onderhouden en er is geen stedelijk lawaai. Je hoort alleen de natuurlijke geluiden van het bos en de heide. Het is een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de stilte. Misschien hoor je het geroffel van een specht of het zachte geritsel van een hert dat voorbij loopt.

  • Verken Holten: Je eindigt deze etappe in Holten, een gezellig stadje aan de voet van de Holterberg. Hier kun je genieten van de lokale sfeer. Bezoek ook het Natuurdiorama Holterberg. Dit museum heeft leuke tentoonstellingen over de lokale natuur en dieren. Het laat zien hoe toerisme en natuurbehoud hand in hand gaan. Het is een mooie plek om meer te leren over de planten en dieren die je onderweg hebt gezien.

Waar overnacht je langs het Pieterpad?

Als je het Pieterpad loopt, heb je genoeg keuze voor overnachten. Langs de route vind je hotels, bed & breakfasts, campings en herbergen. Het is slim om van tevoren te boeken, zeker als je in het weekend of in de vakantie gaat lopen, want dan kan het druk zijn. Je kunt ook lid worden van www.vriendenopdefiets.nl. Daar vind je mensen die een kamer aanbieden voor een leuke prijs.

Extra tip: Als je niet elke etappe met een zware rugzak wil lopen, kun je gebruikmaken van bagagevervoer voor het Pieterpad. Er zijn services die je tas van de ene naar de andere slaapplek brengen. Zo kun je lekker licht lopen en toch alles bij je hebben voor de nacht.

Is er een app voor het Pieterpad?

Ja, er is een officiële app beschikbaar voor het Pieterpad. Deze app, de Wandelnet app,  biedt gedetailleerde kaarten, routebeschrijvingen en andere handige informatie voor wandelaars die het Pieterpad willen volgen. Deze is te downloaden in de Appstore of GooglePlay.

 
 
 

Kun je het Pieterpad ook andersom lopen?

Ja, je kunt het Pieterpad ook van zuid naar noord lopen, andersom dus. De gehele route van het Pieterpad is duidelijk aangegeven voor beide richtingen, dus je kunt net zo makkelijk in omgekeerde volgorde lopen. Een handig weetje: als je van zuid naar noord loopt, heb je de zon in je rug.

Wat heb ik nodig om het Pieterpad te lopen?

Voor een wandeling op het Pieterpad heb je een paar stevige wandelschoenen nodig. Neem ook een rugzak mee met daarin kaarten of een routebeschrijving, of gebruik je telefoon met een navigatie-app. Neem genoeg water mee en wat snacks of een broodje voor onderweg. Vergeet niet een zakje Loperswol mee te nemen om blaren te voorkomen; dit helpt tegen schuren en knellen van je schoenen.

Waarom heet het Pieterpad zo?

Het Pieterpad is bedacht door twee vriendinnen, Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Ze wilden een lang wandelpad in Nederland maken, iets wat er nog niet echt was. Ze noemden het pad naar de plekken waar het begint en eindigt: Pieterburen in Groningen en de Sint-Pietersberg in Limburg. Zo loop je van het noorden helemaal naar het zuiden van Nederland en zie je onderweg van alles.

 

Loperswol is supervette schapenwol tegen blaren en ander voetongemak.

Vorige
Vorige

Gore-Tex wandelschoenen versus normale wandelschoenen: de verschillen

Volgende
Volgende

Hoeveel dagen lopen is het Pieterpad?