Likdoorn verwijderen oma weet raadt

likdoorn verwijderen oma weet raadt
 
 

Samenvatting

  • Voorkom een likdoorn met Loperswol. Schapenwol werkt als een natuurlijk kussentje dat druk en wrijving vermindert, waardoor likdoorns minder snel ontstaan.

  • Loperswol helpt tegen pijn en verergering. Hoewel Loperswol een likdoorn niet kan verwijderen, kan het wel de druk verminderen en verdere irritatie voorkomen.

  • Een likdoorn zelf verwijderen kan riskant zijn en een verkeerde behandeling kan infecties veroorzaken. Raadpleeg daarom een specialist, zeker als het gaat om een diepe likdoorn, en gebruik Loperswol om de pijn te verlichten en comfortabeler te lopen.

  • Zorg voor blijvend resultaat voor goede schoenen en gebruik Loperswol zodra je drukplekken voelt om herhaling te voorkomen.

 
 

Wil je een likdoorn verwijderen? Schapenwol kan een likdoorn niet verwijderen, maar wel voorkomen, als je er op tijd bij bent. Ook kan het verergering van een likdoorn tegengaan. Want schapenwol werkt als een natuurlijk kussentje dat dempt en wrijving voorkomt. In dit artikel leggen we uit hoe dit zit. Een likdoorn verwijderen? Oma weet raadt.

Zachte schapenwol voor likdoorns

Een van de eerste herinneringen aan mijn oma is dat zij in haar leunstoel de wollen sokken van opa zit te stoppen. Als ze daarmee klaar was, legde ze, tot mijn grote verbazing, ook wat pure plukken wol voor opa neer. Toen ik vroeg waarom, vertelde ze dat dit “lekker zacht was voor opa’s voeten“. Jaren later vertelde mijn moeder dat opa, omdat hij veel liep, vaak last had van likdoorns. Of zoals oma ze noemde: eksterogen.

Wat is een likdoorn of eksteroog?

Een likdoorn is een eeltknobbel op de voet. Een knobbel die ontstaat door te veel of te lange druk of wrijving. Likdoorns komen daarom ook meestal voor op plekken waar er veel druk op de voet komt: op de voetzool, op de bovenzijde van de tenen, op de top van de teen of tussen de vierde en vijfde teen.

Wol verlicht de druk

Goede schoenen beschermen onze voeten tegen weer en wind en tegen hobbels en bobbels onderweg. Goede sokken zorgen voor een comfortabel gevoel. Ze houden je voeten droog, lekker koel of juist warm. Maar de reden dat oma die plukjes schapenwol aan opa gaf? De wol zorgt binnen no-time voor verlichting van de druk op plekken waar bij opa vaak een likdoorn ontstond. Zo hoefde hij geen likdoorn te verwijderen

 

Wat is het verschil tussen een likdoorn of een eeltpit?

Een likdoorn en een eeltpit lijken veel op elkaar, maar er zijn verschillen. Een likdoorn heeft een harde, kegelvormige kern die diep in de huid dringt en vooral voorkomt op of tussen de tenen door druk en wrijving. Dit kan pijnlijk zijn, omdat de kern op zenuwen en onderliggend weefsel drukt. Daarom is de kans groot dat je een likdoorn wil verwijderen.

Een eeltpit daarentegen is een ronde, platte verdikking van eelt die meestal op de voetzool ontstaat, zoals op de hiel of bal van de voet. De pijn bij een eeltpit komt vooral door de dikke laag eelt die tegen de huid drukt. Likdoorns kunnen zachter worden door vocht, vooral tussen de tenen, terwijl eeltpitten meestal hard blijven omdat ze op drogere delen van de voet zitten.

Wanneer ontstaat een likdoorn?

Likdoorns ontstaan dus als er langdurig druk of wrijving op een bepaalde plek op je voet komt. Bijvoorbeeld door het dragen van te kleine of slecht zittende schoenen, of door vaak en lang lopen, al dan niet op hoge hakken. Ook als je voeten niet recht staan of als je op een bijzondere manier loopt (overpronatie) kan er te veel druk ontstaan, net zoals bij afwijkingen aan botten die worden veroorzaakt door aandoeningen als hallux valgus, Fat Pad syndroom en hamer- en klauwtenen.

Wie hebben de meeste kans op een likdoorn?

Sommige mensen hebben meer kans op een likdoorn dan andere, zoals:

  • Ouderen hebben vaak een wat dunnere huid, dus minder onderhuids vet. Omdat onderhuids vet beschermt als een kussentje dat de druk verdeelt en de voeten beschermt tegen wrijving en druk. Als dit kussentje dunner wordt, komt er meer druk op bepaalde plekken van de voet, wat kan leiden tot likdoorns.

  • Mensen met diabetes (suikerziekte) hebben vaak problemen met hun bloedsomloop en zenuwen, vooral in hun voeten. Hierdoor kunnen ze minder goed voelen of er te veel druk of wrijving op een bepaalde plek van hun voet is. Dit kan leiden tot het ontstaan van likdoorns.

  • Actieve sporters en dansers, zoals hardlopers, voetbalspelers of dansers, zetten vaak veel druk op bepaalde delen van hun voeten. Door deze herhaalde druk en wrijving kan de huid verdikken waardoor een likdoorn ontstaat. De voortdurende beweging en het dragen van strakke of knellende sportschoenen kunnen dit probleem verergeren.

 
likdoorn verwijderen met schapenwol oma weet raadt
 

Kan een likdoorn vanzelf verdwijnen?

Meestal niet, maar schapenwol kan een beginnende likdoorn wel voorkomen. Neem daarvoor een flinke pluk Loperswol (niet te zuunig!) en stop die op de plek waar vaak een likdoorn ontstaat, direct op de huid, en doe je sok erover. Of je nou pumps draagt, wandelschoenen, laarzen of sneakers: Loperswol past in elke panty, kous of sok. En die houdt de Loperswol ook op zijn plek. Bestel hier direct Loperswol.

Daarnaast helpt het om goede schoenen te dragen. Als de likdoorn niet vanzelf verdwijnt en pijnlijk begint te worden, neem dan contact op met de huisarts of de pedicure om de likdoorn te laten verwijderen. Doe dit ook als je last hebt van diabetes of als je problemen hebt met je bloedvaten.

Zelf likdoorn verwijderen: hoe doe ik dat?

Een likdoorn zelf verwijderen is mogelijk, maar je moet heel voorzichtig te werk gaan om infecties en extra pijn te voorkomen. Je kunt beginnen met een warm voetenbad om de huid zacht te maken. Daarna kun je de verdikte huid voorzichtig vijlen met een voetvijl of puimsteen. Knippen of snijden wordt afgeraden, omdat dit wondjes kan veroorzaken. Blijft de likdoorn pijnlijk of komt hij steeds terug? Dan is het verstandig om een pedicure of specialist te raadplegen. En voorkomen is beter dan genezen: draag goede schoenen en gebruik een antidrukmiddel zoals Loperswol om wrijving te verminderen.

Diepe likdoorn verwijderen oma weet raadt

Een diepe likdoorn verwijderen kun je beter niet zelf doen, omdat de eeltkern diep in de huid zit. Verkeerd behandelen kan leiden tot pijn en infecties. In plaats daarvan is het verstandig om een pedicure te raadplegen voor een veilige en professionele verwijdering. Wat je wél zelf kunt doen, is de druk op de likdoorn verminderen met Loperswol. Wol vormt een zacht, natuurlijk kussentje rond de likdoorn, waardoor wrijving afneemt en de pijn verlicht wordt. Zo kun je comfortabeler lopen terwijl je wacht op een professionele behandeling.

Wat moet ik doen als een likdoorn terugkomt?

Een likdoorn kan terugkomen. Als je dus merkt dat je huid op je voet of teen weer gevoelig wordt, gebruik dan preventief een pluk Loperswol om de druk op die plek te verlichten. Zorg daarom dat je altijd een zakje in huis hebt, zodat je direct in actie kunt komen. En dat je kan blijven lopen.

Likdoorn definitief verwijderen oma weet raadt

Online vind je allerlei huismiddeltjes die zouden helpen bij een likdoorn verwijderen. Ons advies: begin er niet aan. Wij beperken ons tot het enige huismiddeltje van mijn oma, dat preventief werkt en bewezen effectief is om de druk te verlichten: schapenwol, want oma weet raadt! Bestel hier direct en verminder de druk.

Vorige
Vorige

Waarom wij onze Loperswol expres niet wassen

Volgende
Volgende

Waarom Loperswol helpt bij hallux valgus