Waarom wij onze Loperswol expres niet wassen

Wolvet tegen blaren van Friese melkschapen

De (geschoren) Friese melkschapen van boer Arno (in paarse trui). Foto: Marieke de Ridder

Door een pluk wol uit het zakje te trekken, voel je direct hoe vet de Loperswol is die je gebruikt tegen blaren of bij andere voetklachten. Hoe vetter, hoe beter de wol werkt. In dit artikel leggen we uit waarom niet gewassen wol veel effectiever dan wol waar het wolvet uit is gewassen.

Wat is wolvet eigenlijk?

Wolvet of lanoline is het vet dat van nature voorkomt in schapenwol. Door dit wolvet heeft wol een isolerende werking, en zorgt het voor verkoeling als het warm is, en voor warmte als het koud is. Het is het wolvet dat het schaap warm houdt en beschermt tegen regen, wind en sneeuw.

Daarnaast beschermt wolvet het schaap tegen ziektes door bacteriën en schimmels. En, heel belangrijk, zorgt het ervoor dat de huid van het schaap minder vocht verdampt zodat deze niet uitdroogt.

Daarom maken we wol niet met een sopje schoon, wél met de hand

Vooral dit laatste kenmerk is belangrijk als je Loperswol gebruikt tegen blaren. Door een pluk vette wol tussen je tenen of om je voeten te wikkelen, zorg je ervoor dat:

  1. de huid van je voet soepel blijft waardoor deze minder vatbaar is voor irritaties en dus blaren.

  2. omdat wolvet waterafstotend werkt, kan vocht zoals zweet niet voor wrijving, en daarmee blaarvorming, zorgen.

Precies dit is de reden waarom we Loperswol alleen met de hand schoonmaken, en niet met een sopje: niet gewassen wol werkt veel beter en is veel effectiever dan wol waar het wolvet uit is gewassen. We maken het dus wel schoon met de hand, om er alle takjes, stukjes aarde en strootjes uit te halen. Maar dat wolvet moet er juist in blijven.

 

Let op: Hoe goed wolvet ook werkt bij verschillende voetklachten, en hoe onschuldig het gebruik ervan ook is: niet iedereen kan tegen schapenwol. In dit artikel bespreken we wanneer we het gebruik van schapenwol afraden.

Schapenrassen met extra vette wol

We kiezen voor onze Loperswol voor wol van boeren van om de hoek, met schapen van schapenrassen die erom bekend staan dat ze erg vette wol hebben: Texelaarschapen en Friese melkschapen. We kiezen hiermee bewust voor samenwerking met boeren die we persoonlijk kennen, maar nog bewuster voor behoud van het wolvet, om een zo effectief mogelijk middel tegen blaren te kunnen aanbieden.

Afgesloten zakje: behoud van geur van schapenwol

Omdat we onze wol alleen met de hand schoonmaken en niet wassen met een sopje, blijft de geur van het schaap in de vacht zitten. Als je de wol uit het zakje haalt en je ruikt er aan, zul je deze geur meteen herkennen. Het is deze geur die staat voor de effectiviteit van onze wol. Lees ook: Tenminste houdbaar tot, hoe werkt dat bij schapenwol.

Vorige
Vorige

Kennedymars 2025: wat is het en welke moet je kiezen?

Volgende
Volgende

Likdoorn verwijderen oma weet raadt