Waarom wandelaars rekoefeningen moeten doen

spieren stretchen tijdens het wandelen
 

Stretchen of rekoefeningen voor een lange wandeletappe is belangrijker dan je denkt. Een yoga-docente en fysiotherapeute legt het uit…

 
 

Wat doet stretchen precies?

Fysiotherapeut en yogadocente Lara Heimann vertelt in een interview dat stretchen niet alleen je spieren oprekt, maar ook het bindweefsel rond je spieren oprekt. Daardoor hebben je spieren en gewrichten meer ruimte om te bewegen. Elke spiergroep is omringd door bindweefsel. Dat bindweefsel vormt zich naar de spier. Lekker dik ingepakt. Door yoga te doen of voorzichtig te stretchen, warm je het bindweefsel op waardoor het elastischer wordt en de spieren die het beschermt meer ruimte hebben.

Rekken ook goed voor je gewrichten

Je gewrichten hebben een bereik waarin ze kunnen bewegen. Als je niet rekt of stretcht voor een wandeling, kunnen de gewrichten niet hun volle potentieel benutten. Dat gebrek aan bewegingsbereik kan op den duur blessures opleveren.

Lenig zijn en rekoefeningen

Als je regelmatig rek- en strekoefeningen doet, word je leniger. Daardoor is je lichaam beter in staat om onverwachte bewegingen op te vangen. Bij wandelen komen dat soort onverwachte bewegingen voor als je op ongelijkmatig terrein loopt, klit, afdaalt of wanneer je moe begint te worden.

Hoe moet je stretchen?

Loop eerst tien minuten rustig in voor je gaat stretchen. Ga daarna dynamisch stretchen, dus rekoefeningen waarbij je in beweging blijft. In tegenstelling tot statisch stretchen waarbij je een pose langer vasthoudt. Rek je hamstrings, benen, buikspieren, maar vergeet ook niet je bovenlijf. Denk aan je armen en nek, die het bij een lange wandeltocht ook zwaar hebben, zeker als je met stokken loopt of een rugzak draagt.

Belangrijk bij stretchen is dat je er de tijd voor neemt. Zoek dus een rustig plekje uit om het te doen en laat je niet opjagen door je medewandelaars of omdat je de enige bent die stretcht. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn. En hoe soepeler je lijf, hoe beter je je voeten neerzet. En hoe beter je looppas, hoe minder kans op: blaren. Ondanks al het rekken en strekken toch een blaar? Gebruik dan een plukje loperswol, maar waarschijnlijk zul je dat niet nodig hebben. Veel plezier met je rekoefeningen.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Waarom wandelen zo gezond is

Volgende
Volgende

Wat wandelaars van hardlopers kunnen leren